друкувати


Українці у США не уявляють свого життя без інтернету

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-12 04:13:18
Українці у США кажуть, що не уявляють свого життя без інтернету, який не лише поєднує з рідними за океаном, але і є невід'ємною частиною професійної діяльності багатьох.

Нью-Йорк має більш бізнесовий і культурний вимір життя української громади. Для багатьох одна з центральних організацій тут - Український інститут Америки, веб-сторінка якого (http://www.ukrainianinstitute.org) згуртовує не лише українців, але й надає багато корисної інформації всім, хто хоче ближче познайомитися з Україною.

На своїй сторінці Інститут вміщує оголошення про вистави і концерти за участі українських діячів. Тут є також інтернет-магазин, де, приміром, можна придбати Альбом національного художнього музею України за $175, "Український живопис" за $5 або книгу братів Кличко "Наш Фітнес" за $22.

Десятиріччя тому українські емігранти у США намагались гуртуватися при греко-католицькій церкві, поширювали часописи, збиралися на конференціїї. Необхідність допомагати один одному призвела до створення цілої мережі релігійних, освітніх, громадсько-політичних організацій української діаспори. Інтернет набагато полегшив ці цілі, і його роль саме для об'єднання українців у США є справді величезною.

Культурний і політичний аспект інтернету у Вашингтоні

На вебсторінках україно-американських організацій (приміром Бізнесова Рада Україна-США чи Фундація Україна-США) можна долучитися до обговорення президентських виборів в Україні, почути виступи провідних представників української громади на різноманітних конференціях.

Вивчення української мови онлайн, оголошення про візити до Вашингтона високих українських гостей, Інтернет-розсилки аналітичних матеріалів і новин - лише невелика складова інтернет-простору, яким користуються українці в американській столиці.

Фундація "Україна-США", яка займається поглибленням співпраці між двома країнами, запровадила свою сторінку 10 років тому, але, як кажуть багато представників української діаспори, вона вражає своєю насиченістю.

Джон Кун з Фундації не приховує гордості, коли розповідає про досягнення в інтернетній галузі.

"Наша інтернет-стратегія розвивалась протягом кількох років. Десь на початку 2000-го ми запровадили веб-сторінку фундації, а 2005-го вирішили спрямувати зусилля на розвиток кількох веб-сторінок в рамках організації. У нас є вебсайт, спрямований на розвиток економіки, окрема сторінка, присвячена туризму в Україні, там навіть є онлайн-каталог, де можна купити книги, мапи України, картини. Окрема сторінка присвячена студентським обмінам. А якщо ви наберете "подорож Україною" на Google чи Yahoo після платних оголошень наша сторінка http://www.traveltoukraine.org буде першою, яку ви побачите."

Особливою популярністю користуються веб-конференції за допомогою Skype.

Оксана Яковенко з Фундації Україна-США розповідає: "Завдяки інтернету у нас є можливість доносити новини електронною розсилкою до більш ніж 5 з половиною тисяч підписчиків, також проводити дискусії з людьми з різних куточків світу за допомогою Skype, де ми можемо не тільки чути голос людини, але й бачити її".

Інтернет в Канаді

У Канаді інтернет грає важливу роль не лише для повсякденного спілкування, але й, зокрема, для розвитку освітньої галузі.

Канадський інститут українських студій, інші навчальні заклади на своїх вебсторінках пропонують різноманітні можливості двосторонніх обмінів, де онлайн можна заповнити і направити імейлом необхідні анкети.

Про використання інтернету українцями Канади розповідає Олена Вітвицька:"Інтернет в Канаді став дуже доступним, зараз можна вдома мати Інтернет буквально за 5 доларів на місяць. Я провела невеличке дослідження, опитала знайомих українців, і виявилося, що в кожного є Інтернет. Люди заходять на пошукові веб-сторінки, щоб отримати якусь інформацію. Багато бізнесів рекламують себе в Інтернеті. В Монреалі, наприклад, є продовольчий магазин, є українці-дантисти, українці-нотаріуси, і всі рекламують свою діяльність в Інтернеті. Є у місті і українська радіопрограма "Українська година". В інтернеті можна знайти інформацію про її останні випуски, зміст і зрештою послухати, оскільки не всі можуть слухати програму на час її виходу в ефір".

Для величезної кількості українців у США, особливо молоді, життя без Інтернету складно уявити, він руйнує всі кордони і за мить об'єднує з рідними і друзями, тими, з ким розділяє океан.

Автор: Наталка ХИЖНЯК, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі