друкувати


Л.Оробець: Реформування освіти під загрозою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-12 02:24:55
"Нове керівництво гуманітарним блоком Кабміну є загрозою реформуванню освіти та її розвитку. Ледь не єдину сферу в Україні, яку міжнародні експерти назвали прикладом ефективного урядування, може бути відкинуто до часів застою і корупції". Про це сьогодні заявила журналістам народний депутат України, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець, коментуючи кадрові зміни в гуманітарному блоці Кабінету міністрів України.

На думку політика, найбільшій небезпеці за такого призначення піддається зовнішнє незалежне оцінювання. "Не встигли нові урядовці пропрацювати і дня, як пообіцяли повернути вступну кампанію 2010 до часів "телефонного права". Хоча ефективність ЗНО як механізму протидії хабарництву підтверджена переважною більшістю освітян, абітурієнтів та їхніх батьків", – зауважила голова підкомітету профільного комітету парламенту, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Не меншу небезпеку для освітньої галузі Оробець вбачає у сумнівах нових керівників гуманітарним блоком уряду щодо обов’язковості складати ЗНО державною мовою. "Освітня політика має бути національною за суттю і європейською за формою", – наголосила Оробець, нагадавши принагідно зобов’язання забезпечити незворотність процесу євроінтеграції України, яке дав Президент України під час недавнього візиту до Брюсселю.

"Сподіваюся, що глава держави дотримає слова, а дії урядовців з його команди відрізнятимуться від їх політичної риторики. Будь-яка провокація невдоволення в освітньому середовищі спробами ревізії реформ або переписування підручників, на перевидання яких все одно немає коштів, лише послаблюватиме соціальну підтримку уряду", – підсумувала Оробець.

Обговорити на форумі