друкувати


Яка буде ціна політичного множення і ділення?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-11 02:29:56
Національний пророк Тарас Шевченко став інструментом гострої політичної боротьби, яка після президентських виборів розгорається в Україні з новою силою. Позавчора біля пам’ятника Кобзареві в Києві екс-прем’єр Юлія Тимошенко, назвавши Віктора Януковича "спадкоємцем ідеології малоросійства", закликала націю об’єднатися проти антиукраїнських сил, пообіцявши, що правління Президента Януковича буде недовгим. "Для цих людей чужими є українська мова, культура, наші ідеали... Такої загрози українській державності, як сьогодні, не було від початку незалежності. Але ми для того і є, щоб не дозволити цього!" — наголосила екс-прем’єр. і тут же, біля пам’ятника, БЮТ, Народний рух України, Християнсько-демократичний союз, Партія захисників Вітчизни і "Народна самооборона" проголосили об’єднання в демократичну опозицію.

Янукович у відповідь на тиск політичних противників заявив, що "в Україні буде розвиватися українська мова як єдина державна". А щоб українолюби не дуже тішилися цим пряником, який деякі ЗМі розтиражували, як "сильний сигнал на адресу україномовного і національно-орієнтованого електорату", він застеріг, що доб’ється втілення в Україні Європейської хартії регіональних мов і мов нацменшин, до речі, у сфальсифікованому перекладі з англійської, з допомогою якої "любителі" України намагаються ще й офіційно одержавити російську в Україні.

За іронією долі, в той же час, коли біля Шевченка оголошували про опозиційний фронт, у Верховній Раді 235 парламентарів проголосували за внесення змін до регламенту ВР, дозволивши окремим депутатам входити до складу коаліції всупереч рішенням їхніх фракцій. Таким чином, увімкнено "зелене світло" коаліції "тушок" — щоб більшість, яка існує фактично, стала де-юре. Тепер справа за малим — потрібно, щоб Президент це підписав. А в тому, що він це зробить, сумніватися особливо не доводиться. Як відомо, Конституція України передбачає формування коаліції лише парламентськими фракціями, а не голосами окремих депутатів. Але 68 депутатів уже надіслали до Конституційного Суду запит про законність таких сумнівних новацій.

"Дивно, з якою цілеспрямованістю команда В. Януковича наступає на ті ж граблі: в 2007 році вони вже втратили владу через те, що намагалися отримати конституційну більшість методами політичної корупції — втягуванням до коаліції окремих депутатів", — так прокоментував законодавчі імпровізації нової більшості у ВР С.Тігіпко.

— Проголосувавши за зміни умов формування парламентської коаліції, депутати не тільки знехтували нормами Конституції, а й продемонстрували політичне рейдерство в парламенті".

А вже наступного дня Тігіпко погодився на пропозицію Януковича стати віце-прем’єром. Видно, зрозумів: це останній шанс для нього застрибнути в останній вагон урядового поїзда, що вже почав відходити. Бо ще день перед тим, як почали повідомляти про відмову Тігіпка від пропозицій Президента, виглядало, що лідер партії "Сильна Україна" буде однією з розрізнених опозицій.

А от А. Яценюк, якого вважали теж досить реальним кандидатом в уряд, став ще одним опозиціонером. Ще минулого тижня він демонстрував лояльність до нової влади і виступав за коаліцію "НУ—НС" та "Регіонів" і навіть написав Президентові В. Януковичу відкритого листа з пропозицією стосовно створення тимчасової коаліції на період 60 днів до моменту проведення дострокових парламентських виборів. Але після вівторкової зустрічі з Януковичем Яценюк заявив: "Я вирішив перейти в опозицію, сформувати власний уряд і захищати цінності, ідеали і позицію, з якою я йшов на президентські вибори".

Отож харизматична Тимошенко не зможе бути єдиним опозиційним лідером. Як каже політолог, депутат від "НУ-НС" О. Доній, "є політичні сили, які мають власне бачення ситуації, отже, не підтримають ні Тимошенко, ні Януковича", щоправда, з часом усе ж створюватимуть із БЮТ ситуативні союзи. Однією з таких є "Наша Україна", лідер якої В. Ющенко пообіцяв політичні чистки в партії. Вона опинилася в дуже делікатній ситуації. Спершу у фракції "НУ—НС" багато-хто подумав, що від "помаранчевих" знову щось залежить. Але після того, як "регіони" протиснули зміни до регламенту ВР, фракція "НУ—НС" втратила свою "золоту акцію". Але й після того голова фракції "НУ—НС" М. Мартиненко ще заявляв: "Ми відкриті до переговорів про створення коаліції на конституційних засадах". Учора "регіонал" М. Азаров від імені Януковича зустрічався з депутатами з фракції "НУ—НС" і висунув фракції ультиматум: до кінця вчорашнього дня визначитись із входженням до коаліції. На час підготовки цієї публікації про рішення "НУ—НС" ще не було відомо. і вчора ж депутатська група В. Кириленка "За Україну!" заявила, що не має наміру брати участь в роботі опозиційних урядів, ініціативи про формування яких озвучили Тимошенко і Яценюк.

Отож, як нині виглядає, одна частина політикуму не перестає займатися діленням на політичній мапі України, в той час коли друга частина з її політичних противників і парламентського "болота" успішно втілюють у життя якраз протилежну до цього операцію множення.

Автор: Петро ЗАХІДНЯК, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі