друкувати


Світовий банк визначив головні завдання для нової влади в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-11 02:14:10
Першочерговими пріоритетами для нової владної команди в Україні є стабілізація державних фінансів, стимулювання приватних інвестицій та реструктуризація фінансового сектору. Саме ці три завдання для української влади бачить першочерговими Світовий Банк.

Про це на прес-конференції заявив директор СБ по Україні, Білорусі і Молдові Мартін Райзер, передає кореспондент РБК-Україна.

На думку М.Райзера, ці три завдання є взаємопов'язаними. "Без фіскальної реформи неможливо буде досягти макроекономічної стабільності та стійкого відродження, і настрої інвесторів залишаться очікувальними. Без приватних інвестицій, що живлять відродження, буде важче забезпечити фіскальну консолідацію, а банкам доведеться боротися за те, щоб знайти гідних нових клієнтів. Без належно капіталізованого банківського сектору і відновленої довіри з боку вкладників банки не матимуть ресурсів і сили для підтримки приватних підприємств. Оскільки існують такі взаємозв'язки, то усіма трьома напрямками реформування необхідно займатися одночасно", - пояснив М.Райзер.

Щодо пріоритетності реформ, які влада повинна здійснити у найближчі кілька місяців, то на думку СБ, найперше потрібно затвердити "розсудливий бюджет на 2010 р.". При цьому, "бюджет повинен спиратися на реалістичні параметри щодо макроекономіки і доходів". Другим пріоритетом є відновлення довіри до управління державними фінансами. Цього можна буде досягти "за допомогою прийняття закону про державні закупівлі відповідно до найкращої бюджетної практики, ... вирішення проблем з відшкодуванням ПДВ". Також важливим на думку СБ, є дерегуляція бізнесу. Потрібно на 30% скоротити кількість видів діяльності, які підлягають ліцензуванню, і ліквідувати застарілі технічні регламенти в контексті гармонізації з ЄС. Останніми у переліку найбільш пріоритетних реформ СБ називає реформи банківського сектору - потрібно "вичистити банківський сектор і почати ключовий перегляд регулювання". Слід забезпечити відкритий доступ до основної інформації про стан комерційних банків, і переглянути положення про банківську таємницю, а також "обов'язково покращити управління Національним банком України, щоб скоротити випадки конфлікту інтересів і відновити довіру з боку ринку", - йдеться у повідомленні СБ. При цьому, реформи не повинні завершуватися цим пріоритетним списком.

Обговорити на форумі