друкувати


Прикарпаття: Борг зростає, мов снігова лавина...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-11 11:51:43
Принаймні за перший місяць нинішнього року, як поінформувало Головне управління статистики в області, різко збільшилась — одразу на 26,6% — загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати працівникам економіки краю (включаючи підприємства-банкрути та економічно неактивні підприємства) і на 1 лютого сягнула 11,7 млн грн. Це становить 3,1% фонду оплати праці, нарахованого за січень. Повних даних про виплату заробітку за лютий, зрозуміло, ще немає.

Картина заборгованості в розрізі галузей прикарпатської економіки виглядає так. Більше ніж на третину вона зросла на підприємствах транспорту й промисловості. Таким чином, на промислові підприємства припадає вже половина всієї суми заборгованості, а п’ята частина — на будівельні організації, повідомляє Газета "Галичина".

Зростання зарплатних боргів спостерігалось у більшості видів економічної діяльності, окрім сільського господарства, мисливства і пов’язаних з ним послуг, діяльності готелів та ресторанів, торгівлі, де заборгованість зменшилась на 9,9—52,5%.

8,6 млн грн — 74% загальної суми заборгованої зарплати — винні працівникам економічно активні підприємства, 1,8 млн (15,1%) — підприємства, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Решту — 10,9% тієї суми — повинні повернути своїм уже колишнім працівникам підприємства, які припинили діяльність у 2009-му й попередні роки.

У територіальному аспекті на 1 лютого не мали зарплатних боргів підприємства Богородчанського, Верховинського і Тлумацького районів. А от виникли вони на Снятинщині. Зменшилася заборгованість у Рогатинському, Калуському, Городенківському районах та в м.Коломиї — на 1,1—15,1%.

Обговорити на форумі