друкувати


Кобзар постав у Тлумачі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-11 10:48:27
Такої пишноти й урочистості святкування Дня народження Кобзаря, Народного Пророка Тараса Григоровича Шевченка Тлумач ще не знав. 9 березня кілька тисяч людей зібралося на центральному майдані міста, щоб доторкнутись подумки до того каменя, який підперли Тарасові плечі – таким задумав його автор проекту Михайло Ходан, таким ліпили його руки скульптора Петра Штаєра, таким відтепер бачитимуть його наші діти та онуки протягом років.

Святкування розпочалося з богослужінь у храмах міста, звідки урочистою ходою мешканці та гості Тлумача, всечесні отці, представники влади пройшли до пам’ятника Кобзарю, повідомляє головне управління правової роботи та внутрішньої політики Івано-Франківської ОДА.

На відкриття пам’ятника були запрошені поважні гості – голова облдержадміністрації Микола Палійчук, заступник голови облдержадміністрації Володимир Шкварилюк, заступник голови обласної ради Зіновій Береговський, голова райдержадміністрації Василь Сенів, голова районної ради Анатолій Поліщук та міський голова міста Тлумача Дмитро Ковбас.

З вітальними словами виступили голова обласної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" Степан Волковецький та заступник голови Тлумацької районної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" Павло Сова.

Голова облдержадміністрації Микола Палійчук нагородив медалями та Почесними відзнаками автора проекту, скульптора, будівельників та меценатів, які внесли неоціненний вклад у будівництво пам’ятника; голова райдержадміністрації та голова районної ради висловили щиру подяку всім, хто долучився до спорудження цього величного монументу.

Серед представників духовенства, які провели молебені у храмах, а згодом - освячення пам’ятника Тарасу Шевченку та панахиду на його честь, були правлячий Єпископ Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Микола Сімкайло, правлячий Єпископ Івано-Франківської єпархії УГКЦ Володимир Війтишин, Митрополит Галицький Андрій (УАПЦ) та священнослужителі храмів району.

Для учасників поважного зібрання була підготовлена концертна програма за участю колективів народної творчості району.

Обговорити на форумі