друкувати


В Івано-Франківську Ірина Фаріон втекла від спілкування з 15-річними

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-10 03:49:13
7 березня м.Івано-Франківськ відвідала одіозна активістка ВО "Свобода" Ірина Фаріон. З її власних слів, вона прибула до обласного центру в рамках акції "Ні двомовності!", проведення якої ініційоване керівництвом її партії.

Під час засідання місцевого прес-клубу, в якому І.Фаріон взяла участь разом з головою обласної організації ВО "Свобода" Олександром Сичем, вона презентувала журналістам свої нові книжки: лекцію "Степан Бандера – практик, теоретик, містик" та книгу "Мовна норма,знищення, пошук, віднова", коротко охарактеризувала політичну ситуацію в сучасній Україні. Відзначила, що сьогодні в нашій державі має місце "абсолютний крах націонал-демократії". "У нас є трохи демократії, трохи демократії і взагалі всього трохи, трохи, трохи…", - зазначила І.Фаріон. На її думку, про агонію націонал-демократії свідчать ситуативні факти співпраці націонал-демократів з криміналом. Пані Фаріон відверто назвала діючого Президента Віктора Януковича відкритим ворогом, а його попередника – прихованим ворогом, піддала критиці як проголошену діючим главою держави багатовекторність, так і курс на європейську інтеграцію.

Втім, найбільше журналістів цікавив звісно резонанс навколо досить специфічного впровадження українізації в дитячих садках – розтлумачення дітям, які імена вони повинні носити і що їм потрібно робити, якщо ці імена не входять у число "дозволених". Зі слів І.Фаріон, до проведення акцій в дитячих садках її спонукало засилля у кіосках російськомовних журналів "Лиза", "Полина", "Отдохни", в яких вона побачила українські слова "лизА", "полинА" "отдОхни", а також нібито дзвінки матерів окремих на кафедру, якою І.Фаріон завідує, щодо начебто повальної русифікації у львівських дитсадках.

Почалася акція з невинних речей: наліпок в дитсадках щодо предметів повсякденного вжитку. Вчили дітей, що, мовляв, треба казати "шалик", а не "шарфик"; "горнятко", а не "кружка" тощо.

Заслуговує на увагу також конфлікт, який стався під час засідання прес-клубу. Так, невелика група молодих людей віком орієнтовно 15–20 років, що прибула на прес-конференцію з плакатом "Я Ліза, а не лизуня", була без пояснень видалена з неї представниками ВО "Свобода". Молоді люди вирішили поспілкуватись з І.Фаріон та О.Сичем після прес-конференції, проте останні просто втекли від них через запасний вихід. На запитання, хто вони, кого представляють і в чому мета їх акції, неформальний лідер вказаної групи Ігор Михайлюк зазначив: "Ми жодної громадської чи політичної організації не представляємо. Нас об’єднало обурення проти дій Ірини Фаріон в дитячих садках, оскільки вважаємо їх образливими і такими, що провокують антиукраїнські акції на Сході, обвинувачення західних українців у фашизмі і роздування питання двомовності. Молоді люди також зазначили, що збирались подарувати пані Фаріон книгу "Українські імена" та циркуль як символи про вокативної діяльності ВО "Свобода".

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі