друкувати


Д.Голубов стане головою Інтернет-партії України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-10 03:33:51
У новому всесвітньому опитуванні GlobeScan, яке було проведено на замовлення Всесвітньої служби Бі-Бі-Сі, четверо з п'яти опитуваних сказали, що вони вважають Інтернет засадничим правом людини. Причому їхні відповіді не залежали від того, чи самі вони були підключені до Інтернету, чи ні.

Але мережа не лише полегшує доступ до інформації простим користувачам, а й людям із подекуди лихими намірами, кібернетичним злочинцям.

"Хрещений батько"

Все частіше у світі лунають прізвища вихідців із Росії та України, яких звинувачують у фінансових махінаціях через Інтернет. Серед цих імен називали ім'я одесита Дмитра Голубова. 5 років тому його затримали за підозрою в організації злочинної транснаціональної Інтернет-групи, яка буцімто крала гроші з рахунків в іноземних банках. Однак сам Дмитро Голубов ці звинувачення категорично заперечує і каже, що став жертвою інтернет-злочину.

Дмитро Голубов: ФБР оголосила мене «хрещеним батьком» за наявності в них наступного матеріалу. ФБР вважає, що я в чомусь там винний тільки тому, що хтось використав ксерокопію мого паспорта, виклавши її в Інтернеті і підписавши цю ксерокопію такими словами: "Я, Голубов Дмитро Іванович, хрещений батько хакерської мафії, я зламую американські банки, але я нічого не боюсь, доказ своїх слів я вкладаю у першу сторінку свого паспорту, вкладаю свій адрес і свій телефон". Ось це було єдиним доказом моєї вини.

Бі-Бі-Сі: А що ви знаєте про справжніх хакерів?

Дмитро Голубов: Нічого. Я знаю, що вони, можливо, існують, а можливо, ні.

Бі-Бі-Сі: Але я все ж таки хотів би відзначити такі дві деталі, які говорять про те, що ви трошки краще розумієте Інтернет, ніж пересічний український Інтернет-користувач. Зокрема, ви збираєтесь стати засновником Інтернет-партії України. Другий пункт - ви переоформили на себе Інтернет-ресурс, який раніше належав Блоку Юлії Тимошенко і називається «Ідеальна країна», kraina.org.ua.

"Ідеальна країна"

Дмитро Голубов: Дійсно, я найближчими днями офіційно стану головою першої в світі Інтернет-партії України. Що ж до домену kraina.org.ua, який раніше належав Блоку Юлії Тимошенко, я відповім, що Юлія Тимошенко просто забула про цей домен і забула за нього заплатити. Я дивився на це і знав, що після 30 днів домен буде вільний для реєстрації. У першу хвилину, коли він став вільний, я його зареєстрував. І це міг зробити будь-який користувач мережі Інтернет. Більш того, це було абсолютно безкоштовно.

Бі-Бі-Сі: Я прочитав ті пункти, які визначені як початкова програма партії. Власне, Інтернету і інформаційного суспільства там стосується лише кілька пунктів. Чому ви вважаєте, що це саме те, що потрібно Україні?

Дмитро Голубов: А що ви маєте на увазі, які, наприклад, пункти?

Бі-Бі-Сі: Зокрема, комп'ютеризація країни, перехід на цифрові носії, відхід від паперової тяганини…

Дмитро Голубов: Інтернет-партія пропонує, щоб кожен підприємець, кожна людина, яка сплачує податки, могла заплатити їх, використовуючи електронні платіжні системи. Тобто, усе стає відкритим. Більш того, зникає якщо не повністю, то на 90% поняття «корупція». Корупція у державних ешелонах влади. Тому що будь-що можна зробити через Інтернет.

Бі-Бі-Сі: Як би ви пояснили, що таке Інтернет, людині, яка лише чула про Всесвітню мережу і, можливо, думає, що у Інтернету є якийсь міфічний директор?

Дмитро Голубов: Ніколи не задумувався над цим! Це мережа, де ви можете знайти абсолютно будь-яку інформацію, де ви можете спілкуватися з незнайомими і знайомими людьми. Інтернет - це мережа, яка дає можливість програмістам, не виходячи з дому, заробляти гроші, працюючи на іноземні компанії. І тільки в Інтернеті і тільки зараз ви можете створити сайт, використавши на це 5-8 тисяч доларів, і ви не будете сплачувати податки за вашу діяльність, і ви зможете повернути ці кошти майже за 4-5 місяців, і усе ваше життя цей сайт буде працювати на вас. Я вважаю, що це унікальна ідея, унікальний проект, який перевернув світ. І зараз Інтернет був висунений, як я пам'ятаю журналом Wired на Нобелівську премію. Я вважаю, що це абсолютно справедливо.

Бі-Бі-Сі: І останнє. Дуже коротко. То ви точно не знаєте, де знайти хакерів?

Дмитро Голубов: Ні, я не знаю. Але якщо ви знайдете, то познайомте мене.

Автор: Олександр Бондаренко, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі