друкувати


Посади капусту… в кульки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-09 03:58:37
Маленькі яскраві кульки наповнені водою можуть замінити городникам, садівникам та ландшафтним дизайнерам ґрунт.

Зовні маленькі гранули гідрогелю, схожі на мінеральні добрива, проте варто тільки залити їх водою, вони збільшуються у кілька раз, зберігаючи потрібну кількість вологи для рослин. Використовувати гідрогель можна при закладанні газонів, посадці дерев, вазонів, фітодизайні, вирощування розсади, пророщуванні насіння. Вносять утримувач вологи і в суміші та компости. Вченими перевірено його цілковиту безпечність для рослин та людей.



"Якщо розмочити одну маленьку гранулу у воді, то вона набухає і може утримувати в собі у три рази більше вологи та розчинних добрив, — розповідає "Експресу" кримчанин Володимир Нейгебауер, який не може нахвалитися новинкою. — Препарат вбирає вологу та перетворює її у гель. Тепер вона не випаровуватиметься й не втікатиме у нижні шари ґрунту. Це дуже важливо при висадженні розсади". Городник радить на дно ямки вносити невеличку кількість гранул.

За словами пана Нейгебаурера, таким чином ви забезпечите розсаду від пересихання. Адже при наступних поливах чимало води з добривами втікає додолу, залишаючи коріння тільки з десятьма відсотками внесеного підживлення. Посадивши розсаду у гідрогель, вода з підливу змочить гранули та залишиться біля коріння. При цьому земля також не втратить поживних речовин. Рослина зможе брати собі скільки завгодно вологи. Отож у коротший термін матимемо якісну розсаду. "Інший спосіб отримати добрий посадковий матеріал також простий, — продовжує кримчанин. — Перед закладанням розсади в ґрунт можна змочити коріння в гелоподібний розчин, який може бути приготовлений на основі води з добривами. Гель огорне коріння і певний час забезпечуватиме рослину потрібною у перші кілька днів вологою.

Для підживлення саджанців багаторічних дерев та кущів використовується подібна до розсади технологія: на дно кожної ямки насипають приблизно по 10 грам гідрогелю, зверху кладуть сам саджанець. Присипають землею та сильно поливають. Практикою доказано, що застосування утримувача вологи ефективно навіть у сильно забруднених та засолених ґрунтах. Навіть серед таких умовах саджанці добре приживаються, ростуть та пізніше плодоносять.

Вносити гідрогель можна і при посадці вазонів. При цьому можна використовувати скляні посудини різної форми та фарбувати гель у різні кольори. Маленькі яскраві кульки наповнені вологою стають не тільки корисними але й красивими. "Перед висадкою треба відмити коріння від ґрунту, — мовить пан Нейгебауер, — наполовину засипати вазу кульками з вологою, помістити вазон, а потім досипати гідрогелю та легко прим’яти, аби він щільніше прилягав до коріння. Згодом такі вазони підливають кип’яченою або дистильованою водою в міру пересихання верхніх шарів.

Води у вазу заливають стільки, скільки потрібно, щоб гель, який підсох, відновив свій об’єм. Зменшити випаровування води можна, якщо прикрити поверхню вази плівкою, яку використовують у куховарстві. Щоправда з часом на гелі можна з’являтися пліснява, тоді його слід промити. У три рази довше зберігаються у наповнених гідрогелем вазах і зрізані квіти.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі