друкувати


CeBIT-2010: Організатори задоволені ярмарком

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-09 03:38:44
У німецькому місті Ганновері цими вихідними завершився черговий ярмарок інформаційних технологій і комп’ютерної техніки CeBIT. Судячи з усього, організаторам вдалося зупинити негативну тенденцію, яка спостерігалася впродовж останніх років: попри меншу кількість учасників і скорочення тривалості ярмарку на один день, кількість відвідувачів зросла.

Організаторам найбільшого в світі ярмарку інформаційних технологій довелося серйозно напружитися, аби в павільйонах у Ганновері знову побільшало відвідувачів, повідомляє Радіо Свобода.

У минулі роки представники компаній, які спеціалізуються на інформаційних технологіях, намагалися залишатися у вузькому колі собі подібних. Вони використовували CeBIT переважно як платформу для ділових зустрічей і підписання контрактів. Тепер, однак, стало зрозуміло, що галузі складно шукати орієнтири на ринку, ігноруючи споживача.

Аби ліквідувати цю прогалину і знову вступити в спілкування з пересічними користувачами на цьогорічному CeBITі не бракувало новинок, які розраховані саме на використання в побуті. Сюди можна віднести й, скажімо, прилад, що дозволяє беззвучно спілкуватися по телефону. Професор Таня Шульц із Технологічного інституту в Карлсруе розповіла: "Ми хотіли знайти рішення для того, аби зробити беззвучною людину, яка говорить. Уявіть собі ви сидите в потязі і вимушені слухати спілкування інших, які вони ведуть по мобільному телефону. Наша технологія дозволяє уникнути такої ситуації, аби не дратувати інших". І от науковці створили прилад, який перетворює електричні імпульси м’язів обличчя в мову. Таким чином людина беззвучно вимовляє слова, але його співрозмовник, що спілкується з ним по телефону, все прекрасно чує.

Серед нових тенденцій цьогорічного CeBITу можна назвати й тривимірне зображення в домашніх комп’ютерах і телевізорах, а також електронне поєднання між собою найрізноманітніших побутових приладів. Наприклад, холодильники, які відсилають вам СМС про те, що закінчуються, скажімо, запаси молока, і дають поради, як правильніше харчуватися, або оснащення телевізорів із контрольною функцією, яка дозволяє стежити, сидячи у вітальні, за тим, чи не підгорів обід на плиті в кухні.

Оптимістичні настрої

В останній день роботи ганноверського ярмарку на нього завітали ще десятки тисяч гостей. Учасники й організатори загалом залишилися задоволені цьогорічним комп’ютерним шоу. Поступово й галузь інформаційних технологій вибирається з кризи.

"60 відсотків фірм очікують уже в першому кварталі зростання обороту в порівнянні з минулим роком. 80 відсотків фірм налаштовані позитивно стосовно майбутніх результатів за весь рік. Отже, CeBIT став підтвердженням нашої загальної оцінки кон’юнктури", – сказав в інтерв’ю другому телеканалу німецького телебачення Ауґуст-Вільгельм Шеел, який очолює галузеву спілку BITKOM.

Не забули організатори цього разу й про таку річ, як музика. Адже чимало електронних приладів створюються власне для прослуховування аудіозмісту. Новинкам у цій сфері було присвячено цілий павільйон, який так і називався CeBIT Sounds. Під час публічних дискусій мали змогу зустрітися розробники техніки, музиканти, продюсери і меломани. Як зауважують оглядачі, нарешті активно залучивши до роботи ярмарку споживачів, CeBIT зробив крок у правильному напрямку.

Обговорити на форумі