друкувати


На скільки виросли ціни на квіти до 8 Березня?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-05 06:32:25
До жіночого свята 8 Березня кореспонденти Gazeta.ua вирішили дослідити цінові коливання на квіти в регіонах України та столиці.

Так, в Івано-Франківську ціни на квіти не піднімають, чекають справжнього ажіотажу 8 березня.

"Троянди по 6, 8, 10 гривень, є по 20. Гвоздики будь-яких кольорів - за 6. Тюльпани – 8. Ціни не піднімаємо, бо поки немає такого ажіотажу. Ну що, ті квіти до 8 березня від нині тримати будуть?", - пояснює Ольга, продавчиня квіткового магазину на вул. Незалежності в Івано-Франківську.

У п'ятницю, 5 березня, на ринку за гіацинти просять від 30 грн за штуку. Тюльпан оцінюють 8-9 грн, букет підсніжників - від 3 до 5 грн.

Марія Івасів з Коломийського району Івано-Франківської області продає підсніжники. За них просить 4 грн.

"Зараз за такі гроші віддаю, аби не зів'яли, - розповіла жінка кореспонденту Gazeta.ua. - Перед Восьмим буду за 7-8 грн продавати. Зараз багато квітів не купують. Тільки ті, хто співробітниць вітають. Для коханих жінок будуть брати у неділю та в сам понеділок".

Тиждень тому на центральному ринку у Рівному гвоздики продавали по 4 грн за штуку. За троянди просили 8-10 грн, тюльпани – 5-6 грн. Пучок первоцвітів, крокусів - 5-7 грн.

Сьогодні троянди уже по 12-15, гвоздики по 5-6, тюльпани - 7 грн. За синіх первоцвітів просять 10 грн. Можна вторгувати за 8.

У Тернополі вартість квітів не змінилася. Гвоздика коштує 6 грн, тюльпан - 8, ірис - 8, троянди - від 10 до 30 грн.

"Квіти у нас дорожчають десь 10 лютого, перед Днем Валентина. Закупівельна ціна за кордоном зростає, отже, і вартість квітки у нас тоді піднімається на 1-2 грн. Подорожчання квітів перед 8 Березня немає", - розповіла флорист із Тернополя Ніна Малецька.

У Львові ціна на тюльпани зросла у півтори рази. Ще минулого тижня їх можна було купити на базарах по 5-6 грн за штуку. Нині – по 7-10 грн. За троянди зараз просять 12-25 грн. Тиждень тому – 8-15 грн.

На ринках Черкас 5 березня за тюльпани просять 8 – 12 грн.

"Ціна, як і торік", – розповіла Світлана Гончаренко.

Жінка торгує біля ринку по вул Сєдова.

"Піднімати вже не буду. Тиждень тому тюльпани були по шість. Ми з чоловіком вирощуємо у власній теплиці. Прорахували, вісім гривень – вигідно. Очікували, що криза вдарить по виторгу, але ні. Торги навіть трохи кращі, ніж минулого року. В центрі міста квіти на гривню – дві дорожче", - додала вона.

За троянди в Черкасах просять в середньому по 25 грн. Кілька днів тому ці квіти можна було придбати за 20 грн.

Уранці у Полтаві продавці весняних квітів підняли ціни на свій товар. Таким чином хочуть більше заробити, бо сьогодні, в останній робочий день перед 8 Березня, масово скуповують букети для колежанок, вчительок і однокласниць. Ціну однієї квітки збільшили на 2-5 грн.

"Учора близько сьомої вечора по дорозі додому зайшов у квітковий магазин на зупинці Оптика в спальному мікрорайоні Поділ у Полтаві. Купив дружині 5 тюльпанів по 7 гривень кожний, - розповів офісний працівник із Полтави Олександр Мізін. - А сьогодні вранці там же купував дев'ять букетів по три квітки в кожному для колежанок. Ті самі тюльпани вже були по 12 грн. Заплатив за все 324 гривні. Продавчиня сказала, що на 8 Березня ціну ще піднімуть на кілька гривень".

На квітковому ринку по вул. Котляревського в центрі Полтави тюльпани продають по 10-15 грн за штуку. Гіацинти в горщиках - до 20 грн, напередодні були дешевші на 2-3 грн.

У Києві ціни на квіти в магазинах значно відрізняються від цін на стихійних ринках. На Лук'янівському ринку тюльпани коштують 8-10 грн, а в магазині від 15 грн. Вартість троянд 8-10 грн. Дорожчі - 15-30 грн.

Продавець Ірина Черняк, яка сама вирощує тюльпани у теплиці, продає їх по 8-10 грн.

"Сьогодні найбільше беруть жовті. Продала 200 букетів по три квітки. Жовті - символ багатства і кохання", - сказала жінка.

За її словами, минулого року у неї ціни були такі самі. Сьогодні продала найбільший букет з 21 тюльпана.

У магазинах величезні черги. Одна з продавців повідомила, що подорожчання пов'язане з підвищенням закупівельних цін утричі.

"Минулого року квітів брали менше", - зазначила вона і додала, що 8 Березня ціни піднімати не будуть.

Автор: Богдана ЄВСЄЄВА, Олександр ЛУЦЕНКО, Вікторія ЦИМБАЛІСТА, Олена ДЗІК, Віталій ІВАНЧЕНКО, Газета.ua
Обговорити на форумі