друкувати


Вчені виявили, що кисень полегшує похмілля

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-05 03:43:03
Корейські вчені виявили, що насичення алкогольних напоїв киснем прискорює переробку утворених при метаболізмі спирту токсичних продуктів, таким чином зменшуючи побічні ефекти його вживання.

Потрапляючи в організм людини, алкоголь переробляється шляхом окислення спочатку до ацетальдегіду (токсичної речовини, що викликає похмілля), а потім до оцетової кислоти, яка використовується організмом у ряді біохімічних реакцій. Для окислення спирту необхідний кисень, що надходить із повітрям.

Дослідники з Національного університету Чхуннам в Течжоні передбачили, що розчинений в алкогольному напої кисень може прискорити окислювальні реакції, понизивши токсичні ефекти спирту.

Щоб перевірити це припущення, вчені провели три експерименти на 49 здорових добровольцях (30 чоловіках і 19 жінках), середній вік яких складав 27,2 років. У ході цих експериментів порівнювалися ефекти: 240-мілілітрових порцій напою міцності 19,5 градусів з 8 і 20 мільйонними частинами розчиненого кисню; 360-мілілітрових порцій з такими ж концентраціями кисню і 360-мілілітрових порцій з 8 і 25 мільйонними частинами кисню.

Виявилось, що при вживанні напоїв з більшою концентрацією кисню час повного виведення алкоголю з крові зменшувався відповідно на 20,0, 23,3 і 27,1 хвилин, або приблизно на 6-7 відсотків.

За словами керівника дослідження Гван Ір Квона, міра сп'яніння від рівних доз напою істотно не розрізнялася, проте підвищення концентрації кисню прискорювало протвережування і знижувало токсичні ефекти ацетальдегіду, тобто зменшувало похмілля.

Звіт про дослідження опублікований в журналі Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі