друкувати


Бі-Бі-Сі: Чи чекають Януковича як свого у Москві?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-05 09:48:39
Бі-Бі-Сі напередодні московського візиту українського президента розмовляла зі співголовою російського опозиційного руху Солідарність Борисом Нємцовим.

Бі-Бі-Сі: Чи чекають президента Януковича як свого?

Борис Немцов: Відношення до Януковича змінювалося упродовж останніх 5-ти років. Якщо під час Помаранчевої революції Путін хотів зробити його президентом, вважаючи, що він буде маріонеткою, абсолютно пропутінським, вітаючи його двічі, ганьблячи при цьому Росію… Зараз, на мій погляд, відношення стало більш адекватним. У Москві розуміють, що Янукович - президент проукраїнський, що він став президентом тому, що за нього проголосували багато українських виборців, хоча і менше 50%.

І відношення зараз більш прагматичне, що добре.

Бі-Бі-Сі: Прихильники Віктора Януковича кажуть, що його проросійськість допоможе йому …

Борис Немцов: Знаєте, Газпром перебуває у важкому фінансовому становищі, у передбанкрутному становищі. Я не вважаю, що заради дружби з Януковичем Газпром готовий зазнавати збитки. Якщо й будуть якісь зрушення, то вони матимуть косметичний, маловажливий характер. Жодних серйозних змін договору бути не може, бо ви знаєте, що договір дався ціною грандіозної газової війни, ціною величезних втрат репутації України і Росії, велетенських втрат Газпрому, який губить європейський ринок. Тому для Путіна очевидно, що договір треба усіма правдами і не правдами зберігати. До речі, сама тенденція цього договору - правильна: поступово переходити на європейську формулу ціни, як за газ так і транзит газу. Янукович у складному становищі - йому треба з Фірташем розплачуватися, який раніше був усунений від торгівлі газом, але був спонсором виборчої кампанії Януковича. Але звичайно інтереси України повинні бути вищі інтересів спонсорів.

Бі-Бі-Сі: Ющенка, на якого у Москві покладали відповідальність за прохолоду у взаєминах Росії та України вже немає на посаді. Чи очікуєте ви швидкого вирішення усіх проблем - чи залежить усе від особи президента України?

Борис Немцов: Чудес від Януковича чекати не варто. Він на Санта Класуа не схожий і явно не здатен схвалювати проривні рішення. Станеться на мою думку таке: висловлювання і заяви будуть більш приязні, а ле проблеми при цьому залишаться.

Найсерйозніша проблеми це проблема довіри, якої немає. А встановити довіру неможливо з тієї причини, що Росія це поліцейська держава, авторитарна країна, без політичних прав громадян. Путін усі громадянські права забрав - немає вибору, немає свободи слова, немає легальної діяльності опозиції тощо. А Україна, попри скандали і хитання все ж країна демократична і її європейський вибір ніхто не піддає сумніву, в тому числі і Янукович. Велетенська недовіра виникає через різні стратегічні вибори. Янукович хоче як ласкаве дитя - сім маток смоктати…… не вийде. Він не зможе відмовитися від європейського курсу для України ще й тому, що цей вибір є результатом політичного розкладу сил в Україні. Янукович не може зробити ухил винятково в бік Росії. Ось він і в Брюссель спочатку поїхав. Він намагатиметься маневрувати, як Кучма свого часу робив. Проривних кроків не буде.

Бі-Бі-Сі: Наскільки серйозно варто сприймати повідомлення про пониження статусу візиту Януковича, коли стало відомо про його першу поїздку до Брюсселя, а не Москви. Потім офіційний статус буцімто поновили? Чи є образа?

Борис Немцов: Ви знаєте вони у нас мені часом вередливих дівчат нагадують, ці наші московські правителі. Вони ображаються, вони понижують статуси. Вони скасовують візити у зв'язку з поганими виступами олімпійців у Ванкувері. Вони такі… вразливі у нас дуже. А в Януковича - серйозні проблеми: дуже важке становище економіки і країна, яка йому, м'яко кажучи, не в усьому дуже довіряє. Йому не варто на такі образи звертати серйозної уваги, бо його виборці живуть не в Москві а в Україні.

Джерело: Бі-Бі-Сі:
Обговорити на форумі