друкувати


Польська преса про відставку уряду Тимошенко

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 04:53:44
Центральні газети інформують про вотум недовіри уряду Юлії Тимошенко, однак не наводять ніяких коментарів у цій справі. Лише "Rzeczpospolita", окрім повідомлення про події у Верховній Раді України, додає коментарі письменника Юрія Андруховича та депутата Стапана Хмари.

Андрухович стверджує, що відставка уряду Тимошенко – це природний хід подій після перемоги Віктора Януковича. Письменник наголошує: «хронічною проблемою української держави є інфантилізм. Я помітив, що українці прокидаються раз на 13 років. До помаранчевої революції – це було оголошення незалежності країни в 1991 році» - говорить Андрухович і підкреслює, що сам має надію на майбутнє.

Своєю чергою пан Степан Хмара вважає, що прем’єром України повинен стати Віктор Ющенко. І що пані Тимошенко була найшіршим шефом уряду за роки незалежності України.

"Rzeczpospolita" пише про кризу та її вплив на поведінку клієнтів. Точніше, газета провела дослідження, чи поляки схильні заплатити більше за продукт фірми, про яку відомо, що поводиться вона етично, тобто добре ставиться і до клієнтів, і до своїх працівників, і до навколишнього середовища. І так, з точки зору клієнта в Польщі – бути етичною фірмою – це немов би займатися мистецтвом для самого мистецтва. Лише кожен п’ятний поляк був би схильний заплатити більше за продукти підприємства, яке поводиться етично – підтверджують дослідження Інституту GFK Polonia. Що цікаво, половина опитуваних добачає погіршення стандартів у польському бізнесі, але - це реально не впливає на нашу поведінку під час покупок. Такі результати примушують фірми призадуматися, чи етика у Польщі взагалі корисна? – говорить експерт Болєслав Рок з Центру етики і бізнесу Академії Леона Козьмінського. Поляки - не ідеалісти, будуть купувати дешевше, ніж етично – додає він.

Журналіст газети Войцєх Романський у своєму коментарі до цієї справи наголошує: попри мало сприятливу ситуацію – дедалі більше підприємств у Польщі намагається будувати образ суспільно – відповідальної фірми. У перспективі – така діяльність має сенс. Бо коли ціна перестає мати значення, а всі продукти дуже схожі, можливо саме тоді ми звернемося до фірми, про яку знаємо, що дбає про суспільство і найближче оточення.

Поляки радіють з того, що вже у них є. Дедалі менше осіб побоюється погіршення своєї матеріальної ситуації – таку думку висловлює "Dziennik Gazeta Prawna". Центр Адама Сміта перепитав поляків про їхні економічні настрої у березні 2009 року, тобто саме у той час, коли світова криза наносила удар польській економіці. Після 8 місяців – перепитав знову, і порівняв результат. Висновок такий, що число песимістів, які сподіваються погіршення своєї ситуації – помітно зменшилося. Економісти коментують це так: криза навчила нас розсудливо думати. Люди, які втратили роботу масово почали відкривати власні фірми, і хоч іноді заробляють менше– то і так задоволені своєю ситуацією. Поляки мають гроші в голові, а не в серці, а це означає, що ставляться до них раціонально - а не емоційно – говорить експерт Центру Сміта Анджей Садовський.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі