друкувати


Експерти перевірили дитяче харчування, яке продається в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 02:26:23
Українські виробники яблучного пюре дитячого харчування "Карапуз" і "Чудо-чадо" є найкращими на вітчизняному ринку.

Про це на прес-конференції 2 березня повідомив президент Незалежного Науково-дослідницького Центру Експертиз "Тест" Валентин Безрукий.

"У нас перевірено 7 продуктів: українські "Карапуз" , "Чудо-чадо" і "Румяные щечки"; російські "Агуша" і "Тёма"; "Semper" зі Швеції та "Кроха" з Білорусі. Як бачите представлені різні країни. Ми тестували продукцію на різноманітні показники, але на сам перед хотіли дізнатись, чи справді товар виготовлено із яблучного пюре чи замінника. Усі товари виготовлені із яблук. Це тішить. Також не було виявлено ні сорбінової, ні бензойної кислоти", - розповів Безрукий.

Однак "Кроха" і "Тёма" отримали найгіршу оцінку експертів за перевищення вмісту гідроксиметилфурфуролу. Це шкідлива речовина, що утворюється при надмірній термічній обробці фруктів. За словами Безрукого, британські дослідження виявили, що ця хімічна сполука шкодить розвиткові дітей. В Україні вміст гідрометилфуфуролу у законодавстві не регулюється.

"Агуша" і "Semper" через уміст крохмалю порушують 9 статтю закону "Про дитяче харчування".

"Ми вважаємо, що найдієвішою санкцією проти таких порушень має бути вилучення товару з прилавків. Це б'є по кишенях виробників і змушує їх уживати заходів для поліпшення продукції", - зазначив Безрукий.

Перевірити на свіжість та дбайливу консервацію просто, запевняють у Центрі Експертиз: обов'язково має бути хлопок під час першого відкривання кришки.

Як повідомила Gazeta.ua лікар-педіатр Олена Ковальська, дитяче харчування - це лише додаток до материнського молока.

"У 6-7 місяців краще годувати дитину домашнім пюре із овочів та фруктів. У 8 місяців починати давати м'ясо. Але кожен новий продукт в меню малюка повинен з'являтись не раніше, ніж раз на 5 днів. Мами повинні стежити за реакцією дитини на кожен новий інгредієнт", - вважає вона.

У найближчий час Незалежний Центр Експертиз має перевірити на якість найпопулярніші на українському ринку підгузки.

Автор: Дмитро ЗЕЗЮЛІН, Газета.ua
Обговорити на форумі