друкувати


Дискусія навколо присвоєння Бандері звання Героя України не припиняється

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 02:03:23
Дискусія навколо присвоєння Степану Бандері звання Героя України не припиняється не лише в Україні, але й за її межами.

Після того, як Європейський парламент ухвалив резолюцію, у якій висловив жаль з приводу ухвалення відповідного указу президента Ющенка, в Україні посилилися заклики до нового президента Віктора Януковича відмінити нагородження Бандери найвищим державним званням.

З іншого боку - на адресу європейських структур лунають заяви в упередженості і "радянському погляді" на історію Другої світової війни і особу Степана Бандери. Така заява пролунала від партії Віктора Ющенка - "Нашої України", яка декларує проєвропейський курс України.

Президент Янукович, перебуваючи у Брюсселі, змушений був відповідати на запитання журналістів і єврочиновників стосовно указу свого попередника. Однак його відповідь була лише констатацією того, що, власне, відбувалося в Україні після присвоєння Степанові Бандері звання Героя України.

Він сказав про те, що цю тему обговорюють на різних рівнях, у тому числі у судах, куди звернулися не згодні із указом екс-президента.

Європарламент: "радянські погляди" на історію?

Тим часом, партія Віктора Ющенка оприлюднила своє ставлення до резолюції Європарламенту. Від імені партії виступила Віра Ульянченко, гoлoва політради "Нашої України". Вона заявила, що резолюція Європарламенту стосовно Бандери фіксує "радянський погляд" на цю персону і свідчить про існування "тоталітарних міфів" в оцінці непростої історії Другої світової війни.

Критика на адресу Європарламенту пролунала і від інших партій, які послідовно сповідують зближення України із євроструктурами.

А керівник МЗС України Петро Порошенко в прямому ефірі телеканалу "Інтер" заявив, що резолюцією Європарламент втрутився у суверенні права України.

"Навіть така поважна іституція, як Європарламент, а також будь-які інші поважні закордонні установи... Ми можемо лише до відома брати їхню позицію. Бо це суверенне право суверенної держави і суверенного президента - ухвалювати відповідні рішення і право українських політиків це рішення обговорювати", - сказав голова зовнішньополітичного відомства.

Резолюція Європарламенту, у якій передусім містилися позитивні для української влади рекомендації стосовно вступу України до ЄС, а про Бандеру була лише одна згадка, оголила давно існуючі протиріччя в оцінці історичних подій Другої світочої війни в Україні, Росії та Польщі.

Російські засоби масової інформації, повідомляючи про резолюцію, твердили про вимогу Європарламенту до Віктора Януковича відмінити указ попередника. Хоча у тексті резолюції слова "відмінити" немає взагалі, а міститься формулювання, яке може бути перекладане як "розглянути повторно", "переглянути".

Польща - автор резолюції про Бандеру?

Віктор Янукович у Брюсселі не приховував, що найбільше схвильовані відзначенням Бандери польські європарламентарі. Про це ж каже і депутат європарламенту від Великобританії Чарлз Теннок: "Особисто я не був повністю щасливий від цього пункту резолюції через те, як він був сформульований. Я думаю, що може викликати жаль таке рішення президента Ющенка, враховуючи суперечливість цієї постаті, а також те, що її пов'язують зі злочинами Другої світової війни. І я знаю, що були дуже великі дебати в парламенті, в політичних групах, і зокрема, в нашій групі, в групі народних партій. Це була польська ініціатива, і ми маємо поважати позицію наших польських колег", - сказав євродепутат у Брюсселі.

Хто напише правду про історію 20 століття

Однак прихильники указу президента вважають, що депутати Європарламенту були дезінформовані стосовно Степана Бандери і, можливо, недостатньо добре знають історію. Один із них, Андрій Парубій, звернувся із листом до євродепутатів із рекомендацією переглянути їхнє рішення як помилкове.

"Сподіваюся на те, що депутати Європарламенту матимуть достатньо відповідальності, щоб хоча би вивчити елементарні факти. Зокрема про те, що Степан Бандера протягом усієї Другої світової війни сидів у концтаборі у Німеччині. Європарламентарі мають знати більше про цю постать. Але найголовніше - вони мають усвідомлювати, що основа і ядро євроналаштованої частини суспільства знаходиться саме у патріотичному електораті. І такими рішеннями Європарламент просто відкидає українців від активної співпраці з Європою і ставить під сумнів ті цінності, які Європа проповідує", - заявив Андрій Парубій в інтерв'ю Бі-Бі-Сі.

Однак яким може бути рішення Віктора Януковича - невідомо. Схоже, президент вирішив узяти паузу у цій темі. До того ж, не виключено, що указ стосовно Степана Бандери - не єдиний, що викликатиме спротив як в Україні, так і за її межами. Приміром, своїм указом Віктор Ющенко раніше присвоїв звання Героя України і командирові УПА Роману Шухевичу.

Тим часом, партія Ющенка "Наша Україна" закликала Європарламент започаткувати діалог Україна-Євросоюз на рівні істориків, політиків і громадськості для вироблення спільного погляду на українську історію як невід'ємну частину історії Європи.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі