друкувати


У НАТО сподіваються на прагматичний підхід Президента України до співпраці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 12:44:43
Президент Віктор Янукович вже незабаром відвідає штаб-квартиру Північно-Атлантичного альянсу. Конкретного терміну поінформовані джерела не називають. Відомо, що візит відбудеться не за тиждень чи два, адже обговорення подальшого розвитку двосторонніх відносин, їх можливий формат, займе певний час.

У НАТО сподіваються на прагматичний підхід нового президента України до співпраці. В альянсі не очікують, що Янукович зробить заяву зразка березня 2003 року про те, що кінцевою метою співпраці є членство України в цій організації. Чи заяву зразка 2006 року, коли він заявив про неготовність України виконувати План дій щодо набуття членства, повідомляє ТСН.

У НАТО говорять про те, що започаткована нещодавно Річна національна програма, яка фактично стала замінником Плану дій щодо набуття членства, повністю відповідає інтересам України, адже спрямована на реформи, які необхідні Києву і на шляху до Європейського союзу. Саме це дає підстави говорити про те, що прагматичний підхід Януковича дозволить використати існуючий інструмент у повному обсязі.

Щодо подальшого просування Києва на шляху до членства, то позиція альянсу залишається незмінною, про що заявив у середу генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен: "Я хотів би наголосити, що позиція НАТО після президентських виборів така ж сама, якою була і до них: на Бухарестському саміті ми ухвалили рішення, що Україна, як і Грузія, будуть членами НАТО, якщо вони цього захочуть і якщо вони досягнуть необхідних критеріїв. Це – наша політики відкритих дверей. Зрештою, Україна сама буде визначати своє майбутнє. І це – наш головний принцип: кожна окрема країна вирішує для себе політику безпеки".

У середині березня у штаб-квартирі НАТО відбудеться засідання Комісії Україна-НАТО на рівні послів, де союзники разом з представниками України будуть обговорювати перспективи та пріоритети двосторонньої співпраці.

Нагадаємо, Янукович заявив, що Україна продовжить співпрацювати з НАТО, але без зміни свого статусу.

Про це Янукович заявив на прес-конференції після зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, яка відбулась сьогодні у Брюсселі.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо перспектив розвитку співпраці з Альянсом, глава держави зауважив, що статус України (який визначений Конституцією як позаблоковий – ред.) залишиться незмінним.

"Що стосується тих програм, які сьогодні виконуються Україною і НАТО, вони будуть виконуватись і надалі. Ми зберігатимемо партнерські стосунки з НАТО", - заявив Янукович.

Обговорити на форумі