друкувати


Свято весни, кохання i... торгiвлi

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-04 11:05:45
Задоволення потреб охочих цей день вiдсвяткувати – цiла iндустрiя. У квiткарiв – гаряча пора. Покупець йде косяками i вигрiбає все, що хоч трохи зеленiє i символiзує початок весни. Квiтiв цими днями продається втричi бiльше, нiж зазвичай. Попри те, що цiни значно перевищують традицiйнi. Хочеш подарувати коханiй троянди – виклади до 25 гривень за штуку. Не можеш розлучитися з такими грошима – ну то бери тюльпани. По вiсiм гривень. Чоловiк має право обирати. Але приплентатись цього дня додому без букету в нього права нема.

Галина Михайлiвна, продавець квiтiв: "Нам так добре. Бо квiти у нас чоловiки купують. Скiльки скажеш, стiльки й дають. Жiнок особливо люблять Восьмого березня. Нiчого не шкодують".

Традицiя придiляти увагу коханiй у конкретний день, позначений на календарi червоним, подекуди породжує конфлiкти. Примiром, якщо жiнка раптом усвiдомить, що свою прихильнiсть чоловiк засвiдчує їй лише двiчi на рiк – за чiтким розкладом. На день народження та на 8 Березня. Може, ще на святого Валентина. Але то теж – пiд дату.

Любов населення до флори, яка проявляється особливо гостро у першi днi весни, подекуди вилазить боком. Бо страждає екологiя. Селяни, котрим зайва копiйчина кишеню не тисне, у промислових масштабах викопують по лiсах рiдкiснi квiти. Тi самi пролiски.

Екологiчна мiлiцiя, своєю чергою, замiсть сидiти вдома за столом, бiгає по базарах i потягах, вiдловлюючи браконьєрiв. Та тих все одно не меншає.

Ясна рiч, не самими квiтами живе людство 8 Березня. Адже бажано вiдбути номер не лише букетом, а подарувати iще щось. А що важливий тут не так подарунок, як знак уваги, то хлопцi, чоловiки й дiдусi, якi не втратили ще життєвої спритностi, несуть своїм жiнкам усе пiдряд. Хтось не робить культу з подарунка i вважає, що тут згодиться i повiтряна кулька у формi серця, м’яка iграшка або пляшка кримського портвейну.

А хтось купує мобiльнi телефони, золотi прикраси, дорогу французьку бiлизну, ну i, ясна рiч, парфумерiю. На останнiй чоловiки, як правило, знаються кепсько. А моди на пахощi у природi не iснує. Тож у пiдсумку коханiй урочисто вручаються парфуми, якi подобаються зовсiм iншiй жiнцi – продавщицi в магазинi, де покупка робилася.

Галина, продавець парфумiв: "Вони трішки губляться, хочуть зробити великий приємний подарунок, але не знають, що купити. Доводиться радити, підбирати. Чесно кажучи, чоловіки в цьому абсолютно не розбираються".

Джерело: Рівненський тижневик "ОГО"
Обговорити на форумі