друкувати


Коментарі ЗМІ щодо поїздки В.Януковича до Брюсселя

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-03 05:22:41
В огляді преси коментарі стосовно поїздки Віктора Януковича до Брюсселя.

"Dziennik Gazeta Prawna" наголошує, що нині в пана Януковича немає іншої можливості, як співпрацювати з ЄС. По перше тому, що Євроспільнота – це найважливіший торговельний партнер. По друге: ЄС може відкрити Києву двері до грошей з Міжнародного валютного фонду. По третє: Брюссель для Януковича досконалий партнер, щоб тиснути на Москву в справах енергетики.

Тепер виникає питання, чи Україна буде будувати митний союз з Росією, Білоруссю та Казахстаном, чи теж зробить ставку на закінчення переговорів у справі угоди про вільну торгівлю з ЄС. Цих двох проектів неможливо поєднати – підкреслює "Dziennik Gazeta Prawna". Україна дуже потребує Брюсселя, щоб оздоровити свою економіку. Брюссель, у свою чергу, готовий визначити гроші, але за умови, що Київ прийме бюджет на 2010 рік, зробить порядок зі своїми публічними фінансами і проведе політично-економічні реформи.

ЄС – для України єдиний шанс на вихід із кризи – наголошує брюссельський економіст Ніколя Верон. За його словами, для Києва дуже корисною справою була б угода про вільну торгівлю з ЄС. Як приклад на підтвердження своїх слів експерт наводить Туреччину, котра перед підписанням угоди з Євроспільнотою була б у подібній економічній ситуації, як зараз Україна. Тимчасом виявилося, що митний союз був корисним і для ЄС, і для Туреччини.

На погляд співрозмовника газети, парадоксально, той факт, що Віктор Янукович не говорив надто багато про членство України в ЄС може посприяти наближенню Брюсселя і Києва.

"Dziennik Gazeta Prawna" наводить також інформації на тему візиту Януковича, які надруковано у чільних світових виданнях.

І так Washington Post ствердив, що Москва може більше розчаруватися президентурою ніж Захід, оскільки складається враження, що Янукович буде проукраїнським а не проросійським політиком.

BBC вважає, що Януковичу залежить на поглибленні співпраці з ЄС.

Business Week - твердить, що ЄС примусить Київ обмежити бюджетний дефіцит бо лише за такої умови Україна отримає позику з МВФ.

А Le Figaro підкреслює: Янукович заявив, що "зробить з України нейтральну європейську державу". А це означає: питання вступу України до НАТО – закрито.

"Rzeczpospolita", яка теж обговорює поїздку нового президента до Брюсселя додає в цій справі, що вже незабаром в Україну подасться місія євросоюзних експертів, яка має оцінити розмір потреб. Янукович показав себе, як політик прагматичний, котрий не вимагає обітниці членства України в ЄС. Фахівець з Осередку східних студій Адам Ебергардт ставить однак запитання, чи президентові вистачить далекозорості, щоб зреалізувати реформи і не поступатися Москві.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі