друкувати


Чинні газові контракти з Україною цілком влаштовують Газпром

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-03 05:15:58
Чинні газові контракти цілком влаштовують Газпром, а їх перегляд можливий лише після аналізу конкретних пропозицій української сторони - заявив керівник російського Газпрому, коментуючи ініціативи нового українського президента напередодні його візиту до Москви.

Ще більш категорично у Газпромі реагують на ініціативи Києва, пов'язані із Північним та Південним потоками - вони будуватимуться за будь-яких умов, кажуть у Газпромі.

"Газовий" вектор?

Ще до обрання Віктора Януковича президентом України більшість західних видань погоджувалися у тому, що "російський вектор" його закордонної політики в реальності обмежуватиметься намаганням отримати від Росії дешевший газ.

Принаймні, саме цього, на думку авторів західних часописів, очікують від пана Януковича українські олігархи, які підтримали його на президентських виборах. Звідси і заяви про потребу у перегляді газових контрактів, підписаних рік тому урядом Юлії Тимошенко.

Вже під час свого першого закордонного візиту до Брюсселя Віктор Янукович заявив, що на переговорах у Москві, які мають відбутися наприкінці тижня, він порушуватиме питання зниження цін на російський газ.

Серед того, що може бути "у пакеті" із зниженням цін на газ, новий український президент згадав створення газотранспортного консорціуму, доступ України до середньоазійських газових родовищ, участь України у будівництві нових газогонів, що обминають її територію.

Газпром: без ентузіазму

Відповідь Москви на ці ініціативи була досить "прохолодною": керівник Газпрому Олексій Міллєр заявив, що його компанія цілком задоволена існуючими газовими угодами із Україною, які він назвав "зрозумілими та прозорими." Водночас в інтерв'ю російській радіостанції "Ехо Москви" пан Міллєр не виключив і можливості перегляду цих домовленостей, але виключно після аналізу офіційних пропозицій української сторони.

Олексій Міллєр:"Треба спочатку вислухати конкретні пропозиції України, але договір, підписаний у минулому році, абсолютно надійний, прозорий і цілком нас задовольняє."

Що ж до іншої ініціативи нового українського президента - відмовитися від будівництва обхідних маршрутів - Північний та Південний потоки, та майже вдвічі збільшити транзит російського газу українською територією, - то тут реакція Москви була однозначною. Газпром не згортатиме проекти Північний та Південний потоки - заявив його керівник.

Раніше у Газпромі також заявляли, що термін перебування Віктора Януковича при владі буде набагато коротшим, ніж термін життя газогонів, які дозволять Росії диверсифікувати шляхи постачання газу до Європи.

Час домовлятися

Керівник енергетичних проектів Центру Разумкова Володимир Саприкін каже, що порушувати питання про зниження ціни на російський газ, та загалом, перегляд деяких положень чинних контрактів, можна і треба.

Час є досить сприятливим, каже він: щойно Франція та Німеччина домовилися із Газпромом про зниження ціни і включення до формули розрахунків спотових цін на газ, тобто цін, які утворюються на біржах. Якщо ці дві країни є серед найбільших споживачів російського газу, то Україна поки що є найбільшим транзитером, а відтак, може розраховувати принаймні на увагу до своїх пропозицій.

Але ці пропозиції, каже Володимир Саприкін, мають бути ретельно опрацьовані: "Якщо юридично підходити до цього питання, то тут потрібна згода російської сторони або Газпрому, - це прописано у контракті, і без такої згоди Україна нічого не зможе зробити. Отже, треба щось пропонувати навзамін. Сьогодні ми чуємо досить багато якихось обіцянок - консорціум чи модернізація, але жодним чином не згадуються якісь механізми. Яка частка української ГТС належатиме Газпрому, а яка європейським компаніям? Яким саме європейським компаніям? На основі чого? У той же час українські керівники забувають, що законодавство забороняє передавати в управління або оренду ГТС чи її приватизацію. Отже, без зміни законодавства зарано щось конкретне пропонувати."

Що ж до питання нових російських газогонів, то тут, як вважає пан Саприкін, треба відрізняти Північний потік від Південного. Перший проект вже реалізовується, і за ним стоїть не тільки Росія, але й потужні європейські компанії, а тому Україні доведеться змиритися із будівництвом цього газопроводу - каже експерт.

Що ж до Південного потоку, то його вартість є настільки високою, що Україна ще може поборотися за право запропонувати більш вигідний маршрут - через збільшення потужностей своєї газотранспортної системи. Але зважаючи на те, що для Росії обидва проекти мають не тільки економічне, але й геополітичне значення, ціна питання для України може виявитися надто високою.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі