друкувати


Аспірин і парацетамол вбивають слух

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-03 04:45:55
Ризик втрати слуху може значно збільшитися унаслідок регулярного прийому таких болезаспокійливих як аспірин і парацетамол. Щоб захиститися від серцевих захворювань мільйони британців щодня п'ють аспірин. У той же час, мало хто з них підозрює про можливі ризики.

18-річне дослідження серед 26 тисяч чоловіків провели співробітники Вандербільтського університету і Массачусетської клініки проблем ока та вуха. Було доведено, що чоловіки до 60 років на третину більше за інших ризикують оглохнути, якщо регулярно приймають аспірин. Ризик істотно знижується серед тих, хто вже перетнув цей рубіж. Вчені під регулярним прийомом мають на увазі вживання ліків як мінімум двічі на тиждень.

У свою чергу парацетамол майже удвічі збільшує шанси втратити слух у людей до 50 років. При цьому пацієнти старше 50 ризикують на 38% більше за інших. Відзначимо, що рівень ризику знижується з віком: у людей старше 60 років, які регулярно п'ють парацетамол, ризик отримати проблеми зі слухом підвищений на 16%.

У клас нестероїдних протизапальних препаратів, також входить ібупрофен, який у свою чергу на 61% збільшує ризик втрати слуху у людей до 50 років, на 32% - у тих, що знаходяться між 50 і 60 роками, на 16% - у тих, кому за 60.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі