друкувати


Позбутися депресій можна за допомогою… фотоапарата

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-03 02:14:52
Позбутися численних депресій, особливо навесні, можна за допомогою… фотоапарата.

Таку методику розпочали застосовувати прикарпатські психологи для всіх, хто хоче прогнати незрозумілі прояви смутку та байдужості. Детальніше про фототерапію та її вплив на покращення настрою "Експресу" розповідає психолог Анна Шийчук.

- Пані Шийчук, невже весняна депресія, про яку так багато говорять, може мати серйозний вплив на організм?
- Зміну пір року, а це як правило прихід весни й осені, відчуває кожна людина. Через зимове виснаження організму, підвищену сонячну активність на початку березня спостерігаються симптоми депресії, змінюється поведінка: весела і рухлива людина зненацька стає замкненою, відмовляється від улюблених справ, а байдужа та повільна навпаки — стає активною, виявляє ініціативу, чого раніше у неї не спостерігалося. На тлі весняної депресії можуть навіть виявлятися ознаки фізичної недуги. І коли згодом люди таки звертаються до лікарів, ті просто розводять руками: "Ніякої хвороби, ви здорові". Але, не виключено, що довгий період непоміченої депресії може стати причиною багатьох хворіб. Можуть виникнути серйозні неврози, які ризикують залишити помітний слід на психічному здоров’ї. Зрештою, весна для багатьох — це, звісно, і гормональні зміни.

- Чим може допомогти звичайне фотографування?
- Це не просто клацання фотоапаратом, а форма арт-терапії. Ми даємо людям повну свободу творчості, вони ходять по місту і можуть знимкувати все, що бажають. Згодом самі автори інтерпретують світлини, розповідають що і чому вони сфотографували. Таким чином люди показують свої проблеми через фото. Скажімо, коли хтось багато зображає людей із незадоволеними обличчями, жебраків і т ін, то, цілком ймовірно, що він затаїв образу, яку не може висловити через страх або комплекси. Таким чином виявляється, що людина так би мовити надає своїй проблемі обличчя. Невпевненим та мовчазним за природою особам фототерапія надає можливість самовиразитися. Вони таким чином піднімають самооцінку.

Ще один важливий крок — створення певної ілюзії заспокоєння та позитиву через фото. Коли похмура, депресивна людина може створити на світлинах яскравий світ, то, ймовірно не така велика у неї проблема, можливо, варто просто іншими очима на неї подивитися і… посміхнутися.

Останнє дуже добре спрацьовує на підлітках, які через їхній вік та статеве дозрівання бачать проблему в будь-чому. Але варто юнакам та дівчатам взяти у руки фотоапарат, вони стають справжніми митцями, показують художні прояви своїх особистостей, бачать у звичайних речах настільки неподане, що жоден дорослий би цього не помітив. Такі "фотохудожники" несподівано відкривають для себе яскраві кольори навколишнього світу, багатство форм, ракурсів і навіть…звуків. І куди тільки дівається похмурий настрій!

- Фототерапія допомагає тільки позбутися депресії та виявити художні здібності.
- Вона може навіть допомагати у сімейному житті. Часто подружні пари, які посварилися, також висловити свої емоції та помиритися не за допомогою крику, а фотографуючи різні речі, які мали би висловити їхні почуття та переживання. Така форма роботи із парами активно застосовується психологами на Заході. Дуже цікаво аналізувати світлини до і після сварок. Вони настільки різні й несподівані. І доброю є та практика, що після примирення подружжя розвішує свої фото на стінах. Практики стверджують, що сварок у таких пар після цього стає значно менше, бо вони унаочнили свої проблеми і більше до них не повертаються

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі