друкувати


Стагнація припинилася: В Івано-Франківську нарощують виробництво

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 05:00:43
З другого півріччя минулого року колективи підприємств Івано-Франківська почали відновлювати, а ряд з них — і поволі нарощувати обсяги виробництва продукції.

Про те, що стагнація міської економіки зупинилася й з’явилися ознаки зростання, на переконання начальника управління економіки й інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдана Білика, є ще два важливі свідчення. В січні—лютому нинішнього року, хоча це й аж не такі характерні і сприятливі для виробництва місяці, податок з доходу фізичних осіб, що платиться з зарплати найманих працівників, зріс орієнтовно на п’ять відсотків, а також стабілізувалися обсяги єдиного податку, який сплачують приватні підприємці.

Такий один з головних висновків зроблено на нараді з підбиття підсумків економічного і соціального розвитку обласного центру в 2009 році та планування на нинішній рік. Участь в ньому взяли заступник міського голови Я. Яцишин, В. Дутчак — голова дорадчої ради при міському голові та члени цієї впливової організації, що об’єднує керівників провідних підприємств і промисловців, а також представники державної податкової інспекції міста. Наразі найуспішніше на "економічному полі" Івано-Франківська грають, образно кажучи, підприємства харчової промисловості — на їх частку торік припало 42,2 відсотка загального обсягу виробництва продукції. При цьому вони не лише зуміли втриматися в пік кризи, а й випустити товарів більше, ніж у 2008 році.

Найскладніше довелося підприємствам машинобудування. В першому півріччі їх частка у загальному обсязі виробництва скоротилася до семи відсотків. Щоправда, в липні—грудні і вони почали долати труднощі і на кінець року питома вага продукції машинобудівників зросла до 10,1 відсотка. Так само надзвичайно важким видався минулий рік і для будівельників. З одного боку, за словами Б. Білика, торік вони здали рекордну кількість житла — 194 тисячі квадратних метрів. З другого ж боку, через кризу обсяги нового будівництва скоротилися порівняно з 2008 роком на 46 відсотків і підприємства галузі вимушені були звільнити 1 744 спеціалістів.

Учасники наради розглянули також звіт голови дорадчої ради Василя Дутчака. Впродовж минулого року вона намагалася впливати на вирішення таких важливих для колективів підприємств питань, як тендерні закупівлі за бюджетні кошти, врегулювання сплати податку за землю. Її представники брали участь у важливих форумах, конференціях, виставках та ярмарках і нарадах, а також долучилися до створення в Івано-Франківську мережі соціальних магазинів та самі виступили організаторами ярмарків, тренінгів і проведення професійних свят. Ще одним важливим напрямом роботи стали щоквартальні зустрічі членів дорадчої ради на підприємствах з метою вивчення передового досвіду.

Насамкінець варто додати, що, як повідомив заступник міського голови Я.Яцишин, 12 березня ц.р. десять найкращих підприємств — лідерів економічного прогресу Івано-Франківська заплановано вшанувати спеціальною відзнакою "Тріумф".

Джерело: Газета "Галичина"
Обговорити на форумі