друкувати


У одружених чоловіків понижений ризик смертельного інсульту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 04:16:11
Ізраїльські вчені виявили, що у чоловіків, щасливих у шлюбі, понижений ризик смертельного інсульту.

Дослідники з Тель-авівського університету проаналізували дані 10 тис. 59 державних службовців чоловічої статі, які взяли участь в Ізраїльському дослідженні ішемічної хвороби серця (ІХС) в 1963 році. Середній вік учасників на той момент складав 49 років. Користуючись даними ЗАГСів і медичною документацією, вчені з'ясували причини смерті добровольців, померлих до 1997 року, після якого в записі про смерть перестали включати код її причини.

Виявилось, що з чоловіків, які в 1963 році були самотні, протягом подальших 34 років від інсульту померло 8,4 відсотка. В одружених це число складало 7,1 відсотка. Після введення поправок на вік, соціоекономічний статус, розмір сім'ї, куріння, а також наявність ожиріння, гіпертонії, діабету і ІХС, різниця ризику в одружених і самотніх чоловіків склала 64%.

У 1965 році учасників того ж дослідження попросили оцінити свій шлюб як дуже благополучний, досить благополучний, не особливо благополучний і неблагополучний. Користуючись цими даними, вчені з'ясували, що у чоловіків, невдоволених шлюбом, ризик смертельного інсульту також на 64 відсотки вище, ніж у щасливо одружених.

За словами автора дослідження професора Урі Голдбурта (Uri Goldbourt), він не чекав такої статистичної значущості щастя у шлюбі. Він також відзначив, що було б цікаво провести аналогічне дослідження серед жінок.

Джерело: Освітній портал
Обговорити на форумі