друкувати


Будемо жити, селяни!?.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 04:09:34
Напередодні весняно-польових робіт в Коломиї відбувся обласний семінар аграріїв Прикарпаття "Життєздатність сільського господарства, його конкурентоспроможність, як основа розвитку сільських територій".

Організували захід Громадська організація "Івано-Франківська обласна сільськогосподарська дорадча служба" спільно з головними управліннями агропромислового розвитку та земельних ресурсів Держкомзему України в області. Працівників агропромислового комплексу райдержадміністрацій, сільських та селищних голів, керівників господарств ознайомили з новітніми технологіями вирощування сільськогосподарських культур, методиками, способами і засобами підвищення родючості ґрунтів. Говорили й про захист прав власності селян, новинки законодавства, програми які впроваджуватимуться в області у 2010 році, та екологію.

"Семінар запланували як своєрідне навчання, — каже заступник начальника головного управління з агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин. — Треба було сказати господарям, ще де і як можна купити та за якими цінами. Нараз є багато інформації, але не вся вона об’єктивна, а селянам часто не мають часу, аби все проаналізувати, отож потребують поради".

Наразі в аграріїв Прикарпаття кипить робота. В області завершується ремонт сільськогосподарської техніки. Паливно-мастильні матеріали придбають за дешевшими, аніж на ринку, цінами. В управлінні з агропромислового розвитку кажуть, що про це прийнята відповідна Постанова Кабміну. Пільговим пальним забезпечуватиме одна із надвірнянських фірм. Матимуть аграрії й насіння.

Навесні великих втрат зимових посівів не очікується. Щоправда 10-15 відсотків будуть підсівати. Аграрії не тривожаться, мовлять, що це в межах норми. Проте складніша ситуація із ріпаком, який недобре перезимував. Отож доведеться пересіювати цю культуру на великих площах.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі