друкувати


Без газу та світла і в Бані

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 03:32:23
Мешканці села Баня Березі Косівського району, потерпають від перебоїв з електроенергією та нестачі газу, маючи на окраїні села газову свердловину.

"Газом дихаємо, а газу не маємо", — так із сумом говорять мешканці села Баня-Березів Косівського району. На окраїні населеного пункту уже не перший рік діє газова свердловина. "Тут знаходиться Микуличанське нафтове родовище, — розповідає сільський голова Микола Пукас. — Нафту качали в Надвірну, а газ… просто випалювали. Так цілими ночами все горіло, а люди тим дихали".

Наразі у сусідньому селі Нижній Березів природне паливо вже є, а до Бані також протягли газову лінію. Щоправда спромоглися аж на півтори кілометра труби. І вже протягом двох років нічого зробити не вдається, село залишається не газифікованим. Селяни багатіють думкою та обіцянками, що цього року гроші на продовження газифікації таки виділять. А поки зміни зробили лише в у проекті газифікації. Для цього людям потрібно було здавати по 25 гривень. Сума начебто невелика, але в селі, де всюди безробіття, людям і так непереливки. Наразі чи буде коли-небудь газ у селі, ніхто не знає.

Іншою проблемою є перебої з електропостачанням. "Увечері люди часто не можуть включити світло і одночасно дивитися телевізор, — продовжує пан Пукас. — А про те, аби одночасно увімкнути кілька електроприладів, і мови не може бути. Отож селяни мусять вставити вночі, аби попрати чи щось зробити по дому". Дошкуляють горянам і вітри. Поки чекають на введення в дія розвантажувальної підстанції.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі