друкувати


Третина денної зарплати за чотири сардельки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 03:26:59
Коли продавець у магазині поблизу мого будинку зважила придбані на вечерю чотири сардельки, не найвищої якості і ціни, й оголосила вартість покупки — майже 20 гривень, зізнаюся: її слова викликали відчуття шоку. З гаманця за покупку необхідно було викласти майже третину восьмигодинної денної зарплати.

Начальник відділу контролю за цінами на ринку продовольства Державної інспекції з контролю за цінами в області Леся Кос, до якої ми звернулися за консультацією, надала інформацію, яка підтверджує, що ряд продовольчих товарів у другій декаді лютого порівняно з першою справді подорожчав. Втім, ця картина не виглядає драматичною.


Борошно спровокувало ціни на хліб

За словами Лесі Кос, два основні виробники хліба — ВАТ "Івано-Франківський хлібокомбінат" і "Залізнична пекарня" — у другій декаді лютого підвищили ціни на хліб I гатунку — на 2,6, житньо-пшеничний — на 1,8, а на хліб вищого сорту — на 5,8 відсотка. Зростання цін, стверджують виробники, зумовлене подорожчанням борошна.

Також за останню декаду на 5-15 процентів подорожчали овочі. Насамперед картопля, котра вже коштує 3,5-4 гривні за кілограм, а також цибуля — 6,5-7 і навіть більше гривень. Єдиним винятком стала морква, ціни на яку почали знижуватися.

Втім, справжнього переполоху наробила гречка, ціни на яку стрибнули в середньому аж на 34,7 відсотка.

Л.Кос пояснює цю ситуацію тим, що Івано-Франківщина не належить до гречкосійних областей і цей продукт здебільшого завозить з Тернопілля, де прикарпатським контролерам за цінами важко перевіряти виробників. Щоправда, гречка так само стрімко подорожчала не лише на Прикарпатті, а тому в. о. голови Антимонопольного комітету України О. Мельниченко повідомив, що його відомство проведе відповідні перевірки, щоб розібратися в цій ситуації.

Піст зменшив попит на м’ясо?

Порівняно з першою декадою лютого контролери за цінами на продовольчі товари зафіксували ще три позитивні моменти. По-перше, і в магазинах, і на ринках на один-два відсотки впали ціни на цукор. Також почали дешевшати молоко, сметана і сир, котрі починаючи з осені традиційно зростають в ціні. До речі, те, що вартість твердих сирів "зашкалила" за 60 гривень за кілограм, також можна розглядати з двох точок зору. На переконання виробників справді високоякісних продуктів, наприклад, шосткінських, добрий твердий сир неможливо виготовити і продавати за 30-35 гривень. За їхніми словами, це не сир.

Ще одним позитивним моментом, який зафіксували контролери за цінами, стало деяке подешевшання свинини і яловичини. Л. Кос допускає, що це прямо пов’язане з початком посту: люди, котрі суворо дотримуються релігійних обрядів, різко обмежують споживання м’ясних виробів, а отже, і їх виробники вимушені знижувати ціни.

Номінальна заробітна плата середньооблікового штатного працівника (без врахування працівників статистично малих підприємств та зайнятих у фізичних осіб-підприємців) за 2009 р. становила 1 627 грн. на місяць, що на 5,5% більше, ніж за 2008 р. Тобто середньоденна зарплата працівника в області становить орієнтовно 55,8 гривні. (З інформації Головного управління статистики в області).

Картопляний ребус

Але найбільшою загадкою для Лесі Кос є незвично високі цьогорічні ціни на картоплю. Річ у тому, що тут вона веде власну, дуже точну статистику: оскільки її сім’я не має ні городу, ні дачної ділянки, то щоосені вона незмінно закуповує на зиму 20