друкувати


Даєш інвестиції на Прикарпаття!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 03:07:13
Попри заяви про відтік іноземного капіталу з України, на Прикарпатті з інвестиціями все гаразд.

За інформацією головного управління статистики, в області на початок року було залучено 615,9 мільйонів доларів прямих іноземних вкладень. Це на 28,1 відсотка більше, аніж на початок 2009 року.

Основними інвесторами Івано-Франківщини виступають нерезиденти 45 країн світу. До п’ятірки основних країн-інвесторів, на які припадає майже 78 відсотків загального обсягу прямих інвестицій, входять: Нідерланди, Польща, Сербія, Німеччина, Данія. Кошти закордону отримали 421 підприємство області. У структурному складі 79 відсотків іноземних грошей спрямовано у розвиток хімічної промисловості та нафтохімічного комплексу

Серед інвестиційних лідерів – підприємства Калуського району, які інвестовано 55,1 відсотка іноземного капіталу, а також міста Калуш та Івано-Франківськ. "Ми залучили 15,7 мільйона інвестицій, не враховуючи вкладення в "Тайко електронік. Це є найбільшим показником за останніх сім років, – розповідає "Експресу" начальник івано-франківського міського управління економічного розвитку та євроінтеграції Богдан Білик. – На душу населення припадає понад 300 доларів інвестицій. Наразі це мало, проте за кількість підприємств, які залучають іноземний капітал, то ситуація в Івано-Франківську — одна із найкращих в державі. У нас є 204 підприємства, які мають кошти з 35 країн світу".

Наразі Івано-Франківськ залишається інвестиційно-привабливим об’єктом. За словами пана Білика, тут є Хриплинська промзона, де можна відводити площі для будівництва підприємств та використовувати площі старих заводів. Щоправда кілька років тому тут виділили людям землю під дачні ділянки. Тепер потрібно викуповувати у людей землю для віддання її інвесторам. Міська влада працює над пошуком місць для майбутній промзон. Ймовірно, добре було би об’єднуватися з районами, які межують з Івано-Франківськом, для залучення інвестицій. Також важливим етапом є притягнення через вже існуючих капітал інших коштів. "Інвестори завжди розпочинають пробні проекти, – продовжує керівник управління економічного розвитку та євро інтеграції. – Якщо вони бачать, що ці починання успішні, то вкладають значно більші кошти".

Зрештою проблем при залученні іноземних інвестицій вистачає. Це недосконала дозвільна система, неможливість залишати дешеві кредитні ресурси в українських банках, корупція, неповернення ПДВ, нестабільне законодавство і т ін.

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі