друкувати


Україні не вигідний військовий союз з РФ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-02 02:39:40
Україні немає сенсу прагнути вступу до військового союзу з Росією, вважає експерт військових програм Центру Разумкова Олексій Мельник, повідомили ІМК у прес-службі організації.

"На мою особисту думку, як і на думку більшості експертів, участь України в Організації договору про колективну безпеку недоцільна. По-перше, ОДКБ як система колективної безпеки не може дати надійних гарантій Україні. Щоб переконатися в цьому, достатньо проаналізувати військовий потенціал учасників блоку та їхню готовність до виконання спільних зобов'язань на прикладі створення Колективних сил оперативного реагування ОДКБ. По-друге, за міжнародними оцінками (СІПРІ), цей блок є авторитарною організацією, де панує одна країна - Росія, і будь-яке пропоноване рішення, якщо воно не на користь РФ, заздалегідь приречене", - вважає експерт.

Крім того, за словами О.Мельника, ОДКБ багато в чому намагається повторювати НАТО, але існує щонайменше одна принципова відмінність між ними - система цінностей, що об'єднують учасників Північноатлантичного альянсу, а саме: принципи демократії, свободи особистості й верховенства права.

Експерт також стверджує, що в України є певні зобов'язання перед НАТО, які вона визначила і взяла на себе сама. "В Україні йде робота з виконання Річної національної програми вступу України до НАТО. Виконуючи одну програму, говорити про можливість вступу до інших блоків не зовсім чесно по відношенню до партнерів", - зазначив він.

Обговорити на форумі