друкувати


Протез серця стане реальністю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-03-01 04:34:02
На думку голови центру "Біоінженерія", академіка РАН Костянтина Скрябіна, у найближчі три-п'ять років стане можливим масово виготовляти індивідуальні чіпи, на яких будуть записані розшифровані геноми (сукупність усіх генів організму) людини.

"Індивідуальний геном можна буде розшифрувати за один день, і він буде коштувати 1 тис. доларів. Його можна буде записати на чіп, приблизно як у кредитної карти. А для зберігання та аналізу таких обсягів інформації буде створено кілька спеціальних центрів по всьому світу, з яких вона буде розсилатися на ці чіпи", - розповів Скрябін на лекції в Московському міжнародному університеті.

Він нагадав, що перший у світі геном людини був розшифрований одночасно в США і Європі в 2001 році, і на це пішло кілька років. Російські вчені розшифрували перший геном протягом 10 місяців у 2008 році, завдяки розвитку нанотехнологій і зменшення розміру активної частини апарату, що вміє читати генетичну послідовність.

"Ми з вами присутні при революції, яка почалася з 2008 року, і вона закінчиться до 2012 року. Це - принципово нова парадигма ", - відзначив Скрябін.

Іншим важливим "елементом" революції, на думку академіка, має стати відкриття, пов'язане з медициною.

Він повідомив, що вже зараз існують технології, які дозволяють створити протез будь-якого органу, виростивши його з будь-якої клітини людини.

"Ми тепер знаємо, яку генетичну інформацію всередині клітини потрібно "підштовхнути" для того, щоб вони почали розмножуватися і перетворитися на клітину крові, серця або нервову клітку", - сказав Скрябін.

Коли розшифровка генома людини стане більш доступною, кожен зможе дізнатися про свої схильності до захворювань, вважає вчений.

"Ви зможете взяти клітину і зробити собі протез будь-якого органу, наприклад, протез серця", - вважає він, передає "Інтерфакс".

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі