друкувати


Ранні аборти закінчуються безпліддям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-26 04:43:05
Протягом останніх чотирьох років утричі знизилася кількість ранніх абортів і вагітностей, бо підлітки користуються контрацептивами. Про це говорить головний акушер-гінеколог Полтавщини Ганна Шкоденко, 60 років.

— Секс помолодшав. На жаль, у 15–16 років половина дівчат уже мають статеві контакти. Спостерігається тенденція до незапланованих, але бажаних вагітностей в юному віці. Народжують із багатодітних, малозабезпечених і сільських сімей, кидають школу. У 70 відсотків випадків іде заробляння грошей. За першу дитину отримують 12 тисяч гривень. Для них це великі суми. На них і живуть. Торік у Чутівському районі восьмеро дівчат ходили вагітні на уроки.

Які наслідки раннього аборту?
— Це хірургічна травма, адже робиться він всліпу на молодій незрілій шийці матки. Починаються запальні процеси статевих органів, порушення або відсутність менструального циклу, кровотечі і як наслідок — безпліддя, невиношування вагітності. Безпліддям закінчуються 30–40 відсотків ранніх абортів. Тепер з’явилася альтернатива — медикаментозний аборт. Медпрепарат викликає викидень. Його можна застосовувати тільки на ранній стадії, із затримкою до 49 днів. Препарат дорогий — 800 гривень. Звичайний аборт коштує до 200 гривень.

З якого віку варто говорити з дітьми про статеве життя?
— У 8–10 років мати повинна готувати дівчину до початку менструального циклу, пояснювати, для чого він потрібен, і що може бути після того. Треба відкрито говорити, для чого потрібні статеві органи, менструація. Пояснювати, що організм зріє до 21 року. Розповідати м’яко, можливо, не все. Може, щось лікар скаже. Головне, щоб дитина довіряла. Говорити треба і з дівчатами, і з хлопцями.

Серед підлітків раннє статеве життя вважається престижним.
— Для них, на жаль, це те ж саме, що проколоти вуха чи купити каблучку. На зустрічах із молоддю ставлю просте питання — ви хочете гарну сім’ю? Усі відповідають: "Хочемо". А далі пояснюю — щоб чоловік жив із вами, сім’я повинна бути повноцінна і здорова. Інфікована жінка може народити хворих дітей. Чоловіки кидають такі сім’ї. Тому бережіть своє здоров’я. Чим більше партнерів, тим більше інфікування.

Гормональні контрацептиви підліткам можна застосовувати?
— Іноді призначаємо монофазні гормональні контрацептиви, коли є порушення циклу. Але основний запобіжний засіб для молоді — презерватив. Він захищає не тільки від небажаної вагітності, а й від інфекцій, що передаються статевим шляхом, від ВІЛ, СНІДу. За програмою "Репродуктивне здоров’я нації" ми безкоштовно роздаємо презервативи у студентських поліклініках, клініках, дружніх до молоді, проводили акції в школах.

З якого віку, із медичної точки зору, можна починати статеве життя?
— При заміжжі. Ідеальний варіант — постійне партнерство двох людей. Усі аномалії розвитку, невиношування, викидні, уродства пов’язані з хворобами батьків. Недавно народилася дитина з артрогрипозом — захворювання опорно-рухового апарату. Батьки кричать тут: "Хто винен?". "Ви", — кажу. Не вірять, мовляв, у нас все добре. Починаємо обстежувати, і перший же аналіз показує, що в жінки сифіліс.

Автор: Наталія ВІСИЧ, Газета.ua
Обговорити на форумі