друкувати


Financial Times: Який вибір перед Віктором?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-26 02:19:59
Financial Times у своїй редакційній у четвер пише, що ЄС повинен вести діалог з новим президентом України.

Британський часопис вважає, що Віктор Янукович, офіційна інавгурація якого відбулася у четвер, правильно вказав на свої пріоритети, обравши Брюссель для свого першого закордонного візиту.

Водночас, як передбачає FT, від цього короткого візиту не варто очікувати якихось кардинальних зрушень, адже перш за все, пану Януковичу доведеться переконувати представників ЄС у тому, що він дійсно налаштований на співпрацю. Часопис описує Віктора Януковича як “огрядного екс-чиновника”, і нагадує, що Віктор Янукович переміг на виборах, випередивши колишніх лідерів Помаранчевої революції – прем’єра Юлію Тимошенко та президента Віктора Ющенка.

А вперше ім’я пана Януковича з’явилося у західній пресі під час попередніх президентських виборів 2004 року у досить непроглядному контексті, коли його звинувачували у фальшуванні результатів виборів. У більшості європейських країн цього було б достатньо, аби назавжди зникнути із політичного життя.

Багато українців вважають його обрання національним приниженням – пише Financial Times, і робить висновок, що Віктору Януковичу доведеться багато чого доводити, починаючи від відданості нормам демократії.

Крім того, йому треба відновити співпрацю із Міжнародним валютним фондом, бо його гроші є життєво необхідними для виведення України із фінансової кризи. А от у зовнішній політиці, на думку авторів FT, пан Януковичу доведеться прояснити свої наміри. Віктор Ющенко був єдиним серед українських президентів, хто відкрито заявив про свої плани швидкої інтеграції у західному напрямку. Із Віктором Януковичем до української зовнішньої політики повертається звичка балансувати між Заходом та Росією – пише британський часопис.

Звісно, самому пану Януковичу комфортніше з Москвою, ніж з Брюсселем. Але і цілком проросійськими його настрої також не можна назвати, адже українські олігархи, підтримка яких була вирішальною для нього, не хотіли б відчути, як Кремль дихає їм у потилиці, - так, як це відбувається із їхніми російськими колегами. Однак вони дуже хочуть отримати від Москви певні привілеї, і насамперед, дешевий газ.

Європейський Союз має дати Віктору Януковичу час на пояснення своїх планів. Наприклад, - цікавиться Financial Times, - як здійснюватиметься його обіцянка приєднатися до очолюваного Росією митного союзу одночасно із продовженням переговорів щодо угоди про вільну торгівлю із Брюсселем. Наразі не зовсім зрозуміло, чи можуть ці цілі бути поєднані. Крім того, він хоче об’єднати Росію та ЄС у консорціумі, який має допомогти вирішити проблеми українських газопроводів. Але на яких умовах? Справжнє партнерство могло б стабілізувати роботу української газотранспортної системи і дозволило б уникнути постійних криз, пов’язаних із торгівлею газом. А от продаж Газпрому та/або незрозумілим ділкам – зовсім інша справа.

Після подій 2004 року Україна змарнувала свій шанс прискорити інтеграцію до ЄС - пише FT. Тепер, коли Росія стала сильнішою, а Європейський Союз опікується зовсім іншими питаннями, нові спроби швидко повернутися до західного напрямку є нереальними. Балансування між Росією та Заходом виглядає досить розумним рішенням. Проте пану Януковичу не варто забувати, що більшість українців пов’язують своє майбутнє із ЄС. Будь-яка короткострокова угода із Москвою не має зруйнувати довготермінові перспективи. І ЄС повинен це чітко заявити – закликає Financial Times.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі