друкувати


Чи житло ще будують?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-25 05:16:01
Будують, але, як повідомило Головне управління статистики в області, обсяги будівництва житла торік порівняно з 2008-м упали одразу на 26,3%. Всього за рахунок спорудження нових будинків та розширення існуючого житлового фонду на Івано-Франківщині ввели в експлуатацію житла загальною площею 380,6 тис. кв. м. На цей показник негативно вплинуло скорочення більш як наполовину обсягів житла, зданого індивідуальними забудовниками, частка якого в загальному обсязі становила 40%.

У сільській місцевості житла збудували менше проти 2008 року на 40,5%, у міських поселеннях, на які припадає майже 70% зданого в області житла, — на 17%.

На цьому тлі відрадним винятком є обласний центр з підпорядкованими міській раді селами (на нього припадає 51% введеного в області житла). Попри кризу, тут обсяги збудованого житла порівняно з позаминулим роком, навпаки, зросли — загалом по міськраді на 27,7% (у місті — на 8,7%, на території сільських рад — аж у 4,3 раза). В самому місті здали 2 166 квартир загальною площею 155,4 тис. кв. м, а всього з урахуванням житла, збудованого в селах міської ради, введено в експлуатацію 2 810 помешкань площею 194 тис. кв. м.

Понад 92% цього житла — багатоквартирні будинки. Переважало будівництво дво- та трикімнатних квартир. Якщо по Івано-Франківській міській раді середній розмір помешкання в місті становив 69 кв. м, у сільській місцевості — 60, то по області аналогічні показники значно вищі — відповідно 91 та 108 кв. м.

З об’єктів соціальної сфери, за інформацією Головного управління статистики, торік на Прикарпатті ввели в дію загальноосвітню школу в с. Новиці та спортивну залу в школі с. Добровлян Калуського району, дитсадки в Гостеві й Делеві на Тлумаччині, громадський центр у Воскресінцях на Коломийщині та ін.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ, Газета "Галичина"
Обговорити на форумі