друкувати


Електронний футбольний м'яч (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-25 03:22:48
На сьогоднішній день практично всі спортивні дисципліни нерозривно пов'язані з інноваційними технологіями: у спортсменів все, від екіпіровки до снарядів, виконано за останнім словом техніки, з використанням найкращих сучасних матеріалів. І футбол не є винятком. Членів FIFA давно не залишає бажання створити м'яч, який зможе в мить вирішити всі суперечки між арбітрами, проінформувавши їх максимально точно і вірно.

Отже, на виставці CeBIT в 2003 році був представлений футбольний м'яч з невеликим чіпом всередині. Вже тоді цей чіп міг змусити камери автоматично стежити за польотом м'яча, або вирішити спірні моменти на предмет голів, офф-сайдів. Проблема розробників полягала тільки в кріпленні чіпа всередині накачаного повітрям м'яча, повідомляє Новости технологий.



У 2005 компанії Adidas і Cairos Technologies року проводили успішні спільні випробування своєї версії електронного м'яча, який з високою точністю міг визначати своє положення на полі і передавати координати суддям. Тоді ж були створені подібні чіпи для гравців.

А на початку 2007 року на Міжнародному стадіоні в Йокогамі FIFA представила вдосконалену версію електронного м'яча під назвою Teamgei2t спільного виробництва все тих же Adidas і Cairos Technologies. М'яч мав всього одну незвичайну функцію, він сигналізував про перетин лінії мячем зі 100% точністю. Зашифрований сигнал передавався на годинник офіційних суддів матчу. Ця версія м'яча була випробувана на Кубку Світу - FIFA Club World Cup Japan 2007, 7-16 грудня. Незважаючи на значні навантаження під час гри, чіпи, підвішені в їх центрі на 12 розтяжках, не отримували жодних ушкоджень. Зовні м'яч нічим не відрізнявся від звичайних м'ячів.



Ну і, нарешті, версія 2010 року, що отримала назву "CTRUS", а саме прозорий електронний футбольний м'яч, який не потрібно надувати. При цьому його фізичні характеристики можна порівняти зі звичайним футбольним м'ячем. Всередині знаходиться конструкція складної форми, а зовні "CTRUS" покритий оболонкою з укріпленого еластоміру, що робить його більш гнучким у порівнянні з раніше використовуваними м'ячами. У концепцію, також, закладені й такі "фішки", як перетворення кінетичної енергії в електричну і підсвічування м'яча різними кольорами в залежності від ситуації на полі.



Обговорити на форумі