друкувати


НУ-НС між "донецькою" коаліцією і достроковими виборами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-25 09:01:54
Зняти уряд Тимошенко "регіонали" обіцяли давно. Заявляли, що в них двері ломляться від нинішніх партнерів по коаліції, охочих засвідчити свою участь в більшості Януковича і одержати портфелі. Але лише 19 лютого – майже за два тижні після другого туру Партія регіонів зареєструвала у Верховній Раді проект ухвали про відповідальність Кабміну.

БЮТ одразу "кинувся назустріч небезпеці" і почав збирати голоси за проведення 24 лютого позачергового засідання парламенту, демонструючи упевненість, що голосування про відповідальність Кабінету вони не боятися, і голосів за відставку прем'єр-міністра у "регіонів" немає.

Були голоси чи ні, ми вже не дізнаємося, позачергового засідання парламенту, на якому мало розглядатися питання про недовір'я уряду, 24 лютого не відбулося. Ухвала, покликана відчужити прем'єра, була відкликана для доопрацювання. Бютівці одразу пояснили, що голосів на усунення Тимошенко у "регіонів" просто немає. "Регіонали" натомість вустами першого віце-спікера Олександра Лавриновича сказали, що голоси на відставку є, і навіть більше, ніж достатньо, - просто члени фракції переоформляли реєстрацію ухвали. І сьогодні народні депутати від Партії регіонів зареєстрували свіжу ухвалу про недовіру уряду.

Чи знайдеться в групі "За Україну" десяток "святих джоджиків?"

Нагадаємо, що після другого туру в рамках млявих боїв за уряд і нову парламентську більшість, парламент ухвалив Регламент, яким зобов'язав мати списки членів коаліції, де б містився фізичний підпис кожного коаліціянта. (Законно чи ні висувати цю вимогу до вже існуючої коаліції, залежить тільки від поєдинку юристів двох політсил). У результаті існують два напіввіртуальні-напівреальні списки депутатів. Один - підтверджує коаліцію з Тимошенко, другий намітив членів нової більшості з Януковичем.

Фракція НУ-НС, наскільки нам відомо, за два тижні провела три засідання, розглядаючи питання своєї майбутньої участі в парламентській більшості, але під "свого прем'єра Яценюка". А Юлія Тимошенко провела зустрічі НУ-НС, обіцяючи щось там, якщо члени фракції поставлять свої підписи під старою коаліційною угодою. Щоб відбулася нова коаліція (ПР - Блок Литвина – НУ-НС) потрібно 37 голосів нунсівців, щоб підтвердилася стара (БЮТ - НУ-НС – Блок Литвина) вже не вистачає 54 голоси. Чи вийде зберегти нинішню більшість?

Простий математичний підрахунок показує, що якщо з 71 члена фракції НУ-НС відняти вісімнадцять членів депутатської групи В’ячеслава Кириленка, який заявив, що його група нічого не підписує (не підтверджує членства в демкоаліції) і нікуди не вступає, - виходить 53 особи. Звідси ж слід відмінусувати нардепів з ЄЦ, плющів-ющенків і ще пару людей туди-сюди - і утворюється дефіцит в десяток голосів. Але річ у тому, що Юлія Тимошенко вміє умовляти. Чи знайдеться в групі "За Україну" десяток своїх "святих джоджиків", які, підставлять кадрове плече згасаючій пробютівській більшості і підтвердять стару коаліцію? (Свого часу, член УНП Ярослав Джоджик врятував коаліцію з БЮТ, поставивши свій підпис під коаліційною угодою). Все-таки на зустріч з Тимошенко "заукраїнці" ходили, та й на телефонні дзвінки прем'єра відповідали. Напевно, похід до Ради та переговори з нунсівцями прем'єр-міністра був немарний. Якщо Юлія Тимошенко так нагально хотіла винести на Раду питання недовіри Кабміну. Відомо, що в разі провалу голосування за цю ухвалу уряд одержує імунітет до кінця цієї сесії. Тимошенко наполягала на останньому голосуванні щодо довіри собі, бувши абсолютно упевнена, що воно провалиться.

Самі "заукраїнці" і на офіційному сайті, і в інтерв'ю УНІАН повторюють слова свого лідера В’ячеслава Кириленка, який сказав, що ні в яку коаліцію ні з БЮТ, ні з "Регіонами" "За Україну" не ввійде.

На своєму офіційному сайті і при ввімкненому диктофоні вони в питанні про можливу участь у коаліції за умови Яценюк–прем'єр витримують дипломатичний тон.

"Ми не бачимо різниці між двома політсилами, ми обговорювали різні можливості і варіанти, і ні в одній з коаліції ми не бачимо свого місця. Ми сподіваємося, що наша позиція примусить і БЮТ, і ПР пам'ятати про національні пріоритети. Що стосується фігури Арсенія Яценюка, то вона не є тією ціною, яку можна торгувати при вирішенні глибинних ідеологічних питань, - сказав нам нардеп Андрій Парубій. - Якщо в "Нашій Україні" і збереться яка-небудь більшість, готова прилучитися до Януковича, то все одно це буде без нас".

З вимкненим диктофоном "заукраїнці" висловлювалися ще жорсткіше. Мовляв, більше ніяких коаліцій. Про БЮТ вже не йдеться. А більшість з "регіоналами" і з Яценюком як прем'єром - це не коаліція під цінності, під зовнішній вектор, це коаліція під інші гроші, під інший клан. Арсеній Яценюк не може стати гарантом української політики, він лише привід легітимізувати ширку. З-під фігури реформіста Арсенія Петровича видно гордий профіль Януковича..."

Утім, сам лідер "За Україну" В’ячеслав Кириленко після своєї відмовної заяви щодо участі в більшості далі не сказав ні слова, давши можливість розвивати тему соратникам з групи. Можливо, вважає тему вичерпаною, а може, не виключає того, що ще знайдуться аргументи, які спонукають його повернутися за стіл переговорів з однією з політсил. Але поки що озвучена офіційно позиція дає підстави вважати, що відставку прем'єра кириленківці не підтримають. Принаймні, найближчого вівторка.

Опитані нами члени цієї депутатської групи вірять, що голоси за відставку лідера БЮТ з посади януковичів і так вже мають. Серед тих, хто за це голосуватиме, називають "Народну самооборону" і т.зв. позафракційних. Але навіть якщо відставка уряду відбудеться, то на яких підставах формуватимуть нову коаліцію? За рахунок позафракційних, ЄЦ і Петра Ющенка тут не виїдеш. Потрібне рішення фракції.

Скільки самооборонців перейде до Януковича?

"Народна самооборона" - цікава депутатська група. 2007 року вона претендувала на роль такого народного руху, пробралася на позачергових виборах єдиним блоком з "Нашою Україною" до парламенту і була представлена депутатською групою в сімнадцять осіб. Але вже 2008 року лідер групи Юрій Луценко резюмував, що "Самооборона" вичерпала себе як політико-повстанський проект.

А потім минув ще рік, і ось уже головний спонсор цього "політико-повстанського проекту" Давид Жванія в своєму інтерв'ю говорить, що "самостійного майбутнього і розвитку у проекту "Народна самооборона" немає".

Ця позиція колишнього спонсора проекту може бути класикою того, як елегантно пропонують себе колишнім супротивникам люди, одягнені в бріоні. Він нарікав, що "Народна самооборона" стала заручницею поведінки Юлії Тимошенко, яка повинна заявити про перехід в опозицію", що "люди, які вважають себе у фракції членами БЮТ, повинні чітко визначитися і піти" (серед членів команди БЮТ він назвав і Юрія Луценка) і що потрібно приймати "неадекватні, нестандартні рішення".

Загалом, Давид Важаєвич прозоро дав зрозуміти, що не проти взяти участь у владі. Все-таки які різні бувають українські грузини. Цікаво, що Жванія дуже не хоче в опозицію і при цьому виступає від імені всієї групи.

Натомість самооборонець Тарас Стецьків вважає, що із Жванією з "Самооборони" в табір "регіоналів" підуть максимум п'ятеро осіб.

"Я не думаю, що до вівторка "регіонали" знайдуть 226 голосів за відставку Тимошенко, - сказав Стецьків в інтерв'ю. - Юлія якийсь час протримається, але у мене відчуття, що рано чи пізно "регіонали" коаліцію розвалять. Вони знайдуть голоси за цей розвал. Знайдуть. Якщо Литвин оголосить 2 березня, що коаліції не існує, і включиться лічильник 30 днів, коли треба буде створити нову більшість, - те я не виключатиму того, що у нас знайдуться тридцять сім голосів для більшості Януковича. Під загрозою розпуску і шантажу, за участю грошей я не виключаю, що до цієї більшості прилучаться тридцять осіб з фракції НУ-НС. Уявіть групу "За Україну", яка не має жодних шансів на переобрання. Не можу гарантувати, що не пристане ніхто і з "Самооборони".

Ми зв'язалися також з націонал-патріотами з "Нашої України".

Щоб перевірити, як почуваються вони.

"Я вважаю, що дострокові вибори майже неминучі, - сказав в інтерв'ю член "Нашої України" Юрій Ключковський. - Я не бачу можливості їх уникнути, навіть якщо на якийсь час буде створено сурогат нової коаліції. Можна боятися виборів, але неможливо наступати на горло власній пісні".

"Я переконаний, що у нас будуть підписи за коаліцію з БЮТ, - сказав нам Роман Зварич. - Я не бачу перспектив створення більшості "регіонів" за участю "Нашої України". Звичайно, "регіони" можуть піти на вибори, але для нас це теж можливість провести кампанію успішно і змінити конфігурацію".

25 лютого інавгурація нового президента Віктора Януковича. Деякі "регіонали" пояснюють, що не поспішали із створенням нової більшості, тому що хотіли це зробити після офіційного входу донецького лідера у владу, щоб спокійно зустріти – проводити високих гостей, відзначити свято без скандалів. А наступного пленарного тижня, мовляв, усе відбудеться. Чи не марні їх очікування?

Все-таки ніхто з націонал-демократів не хоче стати Морозом. І водночас ніхто не бажає дострокових виборів. Хоч розірвися.

Автор: Маша Міщенко, УНІАН
Обговорити на форумі