друкувати


Для впровадження електронного врядування необхідна суспільна вимога

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-24 07:13:17
17 лютого 2010 року в конференц-залі Чернівецької обласної державної адміністрації в рамках проекту "Сприяння європейським стандартам в українському медійному середовищі" відбувся круглий стіл на тему "Електронне врядування – запорука прозорості дій влади", в якому взяли участь представники громадських організацій, органів влади та журналісти.

Діалогова група проекту працює над темою "Підвищення рівня доступу громадян до інформації про дії міської влади щодо прийняття та реалізації рішень з усіх питань життєдіяльності громади". "На жаль, цей круглий стіл відвідали не всі запрошені представники органів влади: губернатор, міський голова, голова обласної ради, але ми сподіваємось, що це не є проявом незацікавленості у вирішенні цього питання", - вважає координатор проекту Анна Сороковська.

В Україні громадяни уже звикли до паперової тяганини. Люди досить часто стоять у чергах під кабінетами начальників і чекають, поки їм оформлять чи підпишуть певні заяви та документи. "Саме ці явища породжують різного роду інсинуації в діяльності чиновників, недовіру до системи державного управління в цілому. Окрім цього, у громадян в силу тих чи інших причин, зокрема за станом здоров’я, не завжди є змога відвідати орган державного управління для отримання тієї чи іншої послуги.

Практично всі країни Європейського Союзу вже давно перейшли в системі державного управління на технологію "Електронного уряду", де все вирішується у суто технічному режимі і не залежить від чиновника, його суб’єктивного ставлення", - переконаний учасник круглого столу, депутат Чернівецької обласної ради Володимир Вакарюк.

Електронний уряд, врядування (e-Government) — це нова модель державного управління. Вона здатна перетворити відносини бізнесу і громадян з державною владою і передбачає взаємодію держави, бізнесу і громадян за допомогою інформаційних технологій.

Головна перевага електронного уряду – його орієнтованість на громадянина, на клієнта. Електронний уряд нарешті ставить державу, її органи і службовців "на місце" – те місце, що і відводилося їм в моделі громадянського суспільства. Як показує світовий досвід, його впровадження є дуже ефективним та забезпечує прозорість стосунків між владою та громадянським суспільством.

Вагомим аргументом для запровадження електронного врядування є усунення корупції у всіх її проявах. Тому учасники круглого столу наполягають на виконанні органами влади та самоврядування у Чернівецькій області Закону України "Про електронні документи та електронний документообіг" від 22 травня 2003 року і саме на впровадження системи електронного врядування запланувати в бюджетах всіх рівнів кошти в 2010 та 2011 роках.

Автор: Галина Єреміца, вільна журналістка
Обговорити на форумі