друкувати


Росія відмовилася від ПРО в СНО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-24 04:07:41
США наполягають на тому, щоб новий договір по СНО був підписаний протягом двох найближчих тижнів. При цьому, судячи з усього, в документі не буде обговорюватися зв'язок наступального та оборонного озброєння, на чому спочатку наполягала Росія. Подібний результат переговорів, підкреслюють у Москві, загрожує серйозно загострити військове суперництво двох держав.

Росії все-таки не вдасться пов'язати питання ПРО з новим договором зі скорочення стратегічного наступального озброєння.

Раніше така умова висувалася Москвою як обов'язкова. Однак, як констатував голова комітету Держдуми з міжнародних справ Костянтин Косачов (на фото), тематика протиракетної оборони, активно розгорнутої США в Європі, не буде присутня в новому договорі з СНО. "У цьому договорі ця тема, очевидно, прописана не буде", - заявив він журналістам.

У Москві, як і раніше вважають даний факт нонсенсом. Як нагадав депутат, новий договір по СНО вперше створюється в умовах відсутності договору по ПРО, що дає ґрунт для відновлення суперництва в цій сфері між Росією та США. "Це принципово нова юридична ситуація, що склалася після того, як США вийшли з договору по ПРО. Наш початковий підхід зводився до того, щоб прописати цю тему в новому договорі зі стратегічних наступальних озброєнь, але судячи з того, як зараз йдуть переговори, це зробити вкрай важко", - наводить його слова" Інтерфакс".

Головним аргументом на користь викреслювання питання про ПРО з договору по СНО стала неможливість ратифікації подібного документа в сенаті США. Хоча, додав Косачев, "щирість подібних заяв залишається на совісті американських партнерів".

Питання про ПРО залишається останнім каменем спотикання в російсько-американських переговорах. Як заявив днями глава Генштабу Микола Макаров, в іншому договір по СНО погоджений на 97%. "Залишилося узгодити лише технічні моменти в основному договорі", - заявив, зокрема, він.

Після того як останню перешкоду було знято, Вашингтон розраховує поставити крапку на документі протягом найближчих двох тижнів. Питання про терміни обговорили в телефонній розмові напередодні держсекретар США Хілларі Клінтон і глава російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров.

"Держсекретар вранці приблизно 15 хвилин розмовляла з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим. У бесіді вона підкреслила, що переговорники близькі до завершення роботи над угодою, і закликала Росію посилено рухатися вперед, щоб ми могли досягти угоди в найближчі кілька тижнів", - повідомив у вівторок представник Держдепартаменту Філіп Кроулі.

За його словами, зараз дві держави перебувають у стадії, коли досягти угоди можна досить швидко. При цьому, підкреслив він, США не перестають працювати над зняттям всіх побоювань Росії щодо її безпеки.

Правда, зняти напругу Москви Вашингтону не вдається.

"Американці послідовно працюють зі своїми союзниками і в Європі, і в Азії, і на інших континентах, не враховуючи заклопотаності Росії в сфері безпеки. Нас ця ситуація докорінно не влаштовує з тієї причини, що ми не бачимо непереборних протиріч між Росією та Америкою у сфері безпеки - у нас спільні виклики та загальні загрози, і найголовніше, що через складання наших можливостей, спецслужб, бізнес-структур ми можемо бути більш результативними в подоланні цих викликів і загроз", - заявив Косачов.

За його словами, зараз діалог на тему запропонованого Росією спільного договору про безпеку фактично перебуває на нулі, "бажання обговорювати відому російську ініціативу щодо нової системи колективної безпеки в Європі і США немає". "Нам ввічливо кажуть, що про це можна подумати, але це абсолютно точно не реальне обговорення, не реальні переговори, і ми тим самим втрачаємо час. У цьому сенсі активна позиція парламентаріїв може стати додатковим серйозним чинником, щоб спонукати владу США бути більш уважними до російської заклопотаності", - підкреслив депутат.

При цьому, додав він, НАТО вже показало себе неефективно з цілої низки проблем, зокрема у питаннях протидії розповсюдженню зброї масового ураження, тероризму і піратства.

До того ж альянс створює "додаткові проблеми" Росії. "НАТО часто створює додаткові проблеми для Росії, і останній приклад тому - ситуація на Південному Кавказі, коли обіцянки про прийом до НАТО закрутили голову панові Саакашвілі, і він, на жаль, пішов уперед з відомими трагічними наслідками", - нагадав Косачов.

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі