друкувати


Івано-Франківськ: Насмітив – заплати більше

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-24 04:02:27
Порушники міського благоустрою відтепер платитимуть значно більші штрафи.

Купи неприбраного сміття, десятки недопалків на центральних вулицях міста, розкопані вулиці, через які неможливо пройти, обклеєні різною рекламою та агітками електричні стовпи, вигул собак у місцях, де це заборонено. За усе це працівники ЖЕО, приватні підприємці, представники бюджетних організацій платитимуть значно більші штрафи.

"Колись за таке діставалося лише попередження, а штрафи були взагалі мізерними: фізичні особи платили від 17 до 51 гривні штрафу, а юридичні особи – від 51 до 119 гривень, – каже "Експресу" керуючий справами Івано-Франківського міськвиконкому Андрій Лис. – Відтепер за змінами Кодексу України про адміністративні правопорушення штрафи збільшилися у кількадесят разів. Сума штрафу для громадян становитиме від 340 до 1360 гривень, для юридичних осіб 850-1700 гривень.

Наразі в Івано-Франківську, за словами в.о. начальника комунального підприємства "Муніципальна інспекція з благоустрою" Степана Кукули, зафіксовано чимало випадків, коли підприємці та ЖЕО відповідальні за вивіз сміття не виконують свою роботу. Від цього, особливо у цю пору відлиги, неабияк потерпають місцеві мешканці, адже на смітниках заводяться гризуни, збираються бродячі тварини. Останні є небезпечними та можуть нападати на людей. Тому місця збору сміття ввечері, як правило, люди оминають. Неабиякою проблемою влітку є забруднення обидвох Бистриць. Часто там можна побачити як миють машини чи купають тварин. Таких випадків порушення благоустрою на території міста не злічити.

В результаті складаються протоколи на майстрів та працівників різних ЖЕО. І переважно в усіх довідках, поданих голові міста, можна прочитати одні й ті самі прізвища. Отож про яку результативність роботи можна говорити? Та й штраф у розмірі 17 гривень стягнути було непросто. "Складені на порушників адміністративні протоколи передавалися до суду, звідти – у виконавчу службу, – говорить міський голова Віктор Анушкевичус. – Проте її працівники не надавали міській владі повну інформацію про сплати штрафів за порушення благоустрою. Тепер ми сподіваємося на кращу співпрацю з органами юстиції".

Краще і грамотніше мають складатися протоколи. "Адже якщо документ неправильно складений, тоді порушник має право звертатися до суду, і перед ним мають ще й вибачитися, – продовжує пан Лис. – Аби такого не сталося, муніципальній комісії, яка стежитиме за належним благоустроєм, допомагатимуть правоохоронці. Вони встановлюватимуть особи порушників благоустрою та передаватимуть інформацію про них. Було би непогано, якби виявляти негідників допомагали громадяни. Для цього можна встановити гарячу лінію, куди люди можуть телефонувати та повідомляти про ті чи інші порушення".

Автор: Галина ПЛУГАТОР
Обговорити на форумі