друкувати


Сьогодні КС має останній шанс повернути дату місцевих виборів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-24 03:38:22
Як зазначив керівник секретаріату Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру Василь Бегей, основним питанням перед проведенням місцевих виборів мала стати не дата, а сама система, за якою вибори проводяться.

"Єдиний Центр не підтримує рішення Верховної ради України щодо перенесення дати місцевих виборів, - повідомив керівник секретаріату Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру Василь Бегей. - Такий крок парламенту створив правову суперечність. Адже, згідно Конституції місцеві вибори мали відбутись навесні 2010 року. Натомість їх перенесли на невизначений термін. Вирішити таку правову колізію міг би Конституційний суд". На думку Василя Бегея, аргумент парламентарів про відсутність ухваленого державного бюджету, що не дозволяє провести вибори, не виглядає переконливим. Особливо, з огляду на те, що президентські вибори без бюджету країна провести все ж таки змогла. З іншого боку, ніщо не заважає політикам взятись за роботу і врешті-решт затвердити бюджет держави.

"23 лютого минає останній день подання списків кандидатів до ТВК згідно календарного плану підготовки та проведення виборів, які мали відбутись 30 травня 2010 року, - зауважив Василь Бегей. - Відповідно, сьогодні Конституційний суд ще має шанс відмінити рішення ВРУ про перенесення дати виборів без зміни календарного плану. В іншому випадку календарний план уже доведеться змінювати".

На думку Єдиного Центру, основним питанням перед проведенням місцевих виборів мала стати не дата, а сама система, за якою вибори проводяться. Єдиний Центр неодноразово наголошував на тому, що місцеві вибори необхідно проводити за відкритими списками, а вибори міських голів у два тури. "Законопроект Єдиного Центру про внесення змін до виборчого законодавства уже пройшов комітети парламенту і готовий до прийняття", - зауважив Василь Бегей.

Якщо КС все-таки не прийме рішення, то Верховній раді України необхідно буде якомога швидше визначитись з датою місцевих виборів і прийняти зміни до виборчого законодавства. "Доки партії думають, про те, чи вигідно їм зараз проводити вибори, люди на місцях залишаються без свого конституційного права обрати нову владу, - відмітив Василь Бегей. - Сьогодні маємо таку ситуацію, коли політичні партії узурпували законне право народу і на свідомий вибір, запровадивши закриті списки, і на вибір в принципі, відмінивши проведення виборів 30 травня 2010 року".

Джерело: Прес-служба Івано-Франківської обласної організації Єдиного Центру
Обговорити на форумі