друкувати


Тігіпку і Яценюку невигідно очолювати уряд

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-24 11:37:58
Віктор Янукович заявив про те, що у Верховній Раді практично домовлено про нову коаліцію.

Без "Нашої України — Народної самооборони" створити її "регіонали" не зможуть. Зважаючи на стан фракції "нунсівців", складно уявити, як саме можна сконцентрувати у ній більшість. Якщо ж на частину НУ-НС вплине Юлія Тимошенко, то це може остаточно паралізувати цю фракцію. І до коаліції з Партією регіонів вона буде нездатна.

Упевненість Віктора Януковича у формуванні нової більшості пояснюється тим, що посаду прем’єра він готовий запропонувати Сергієві Тігіпку чи Арсенієві Яценюку. Обидва не викликають політичної алергії у "помаранчевих", як, наприклад, Микола Азаров. За задумом, саме цей аргумент мав би схилити представників НУ-НС до ризикованої коаліції з "Регіонами".

Але чи погодяться на прем’єрство за такої коаліції Тігіпко і Яценюк? Адже вони наражаються на дуже серйозні ризики.

Передусім новому прем’єрові доведеться мати справу зі строкатою коаліцією. Більшість урядових портфелів "регіонали" заберуть собі, але частиною змушені будуть поділитися з "нунсівцями" і Блоком Литвина. І глава Кабінету Міністрів стане заручником чужих кадрових домовленостей. Він не обиратиме собі підлеглих.

Далі постає питання життєдіяльності парламентської коаліції. Створити її на папері можна. Але більшість має гарантувати главі уряду стабільне законодавче забезпечення. Склеєна нашвидкуруч коаліція навряд чи зможе оперативно й ефективно проводити всі ті невідкладні закони, яких вимагатиме новопризначений прем’єр-міністр.

Є ще дещо незрозуміле. Навіщо Тігіпкові та Яценюку, які можуть успішно нарощувати свій особистий політичний потенціал, ставити себе у заручники коаліції, що сформувалася без участі їхніх фракцій? Ще й за потужної опозиції в особі Юлії Тимошенко.

Сергій Тігіпко або Арсеній Яценюк можуть швидко згоріти як перспективні політики, адже за весь можливий негатив — а його буде більш ніж досить — відповідати доведеться насамперед главі уряду.

Тому незрозуміло, навіщо йти на такий ризик, коли є всі шанси дочекатися розпуску цієї Верховної Ради і на руїнах політичних невдах увійти до наступного парламенту зі своїми фракціями. Тим більше що жодна коаліція у новому скликанні не відбудеться без політичних сил Сергія Леонідовича чи Арсенія Петровича.

Автор: Михайло БАСАРАБ, політолог, "Перша рейтингова система", Газета.ua
Обговорити на форумі