друкувати


Хто відповість за базар?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-23 04:48:18
Значна кількість продавців на ринках Івано-Франківська здійснює торгівельну діяльність без відповідних дозвільних документів.

Бюджет міста Івано-Франківська щомісячно недоотримує 9 тисяч гривень від ринкового збору, що в рік становить близько 100-120 тисяч гривень. Такі цифри озвучила заступник начальника Державної податкової інспекції в м. Івано-Франківську Марія Семанів. Головна причина цього –функціонування в центрі міста незаконного промислового ринку. Історія його виникнення сягає 2004 року, коли територію ринку ТОВ "Горизонт" на площі Шептицького, що в обласному центрі, було передано під забудову іншій комерційній структурі. Тоді місцеві підприємці відмовились поступитись торговими місцями. В результаті вже протягом п’яти з половиною років на площі ведеться, за словами М.Семанів, "стихійна торгівля на облаштованих торгових місцях". При цьому питання про визначення юридичної особи або суб’єкта підприємницької діяльності, якому було б делеговане право на ринковий збір досі не визначено. "Проведеними обстеженнями, – зазначає пані М.Семанів, – встановлено, що в даному місці здійснюють торгівлю суб’єкти господарської діяльності з 47 облаштованих торгових місць – металевих кіосків та в середньому 35 фізичних осіб – торгівлю з рук без сплати податків та зборів, передбачених нормами чинного законодавства".

Неодноразові звернення ДПІ з даного приводу наразі не знайшли відповідного реагування в органах місцевого самоврядування, що пов’язано, насамперед, з небажанням міської влади провокувати додаткові конфлікти з людьми, які в такий спосіб заробляють собі на життя.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі