друкувати


Чиновники хочуть вплинути на ціну харчів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-23 09:25:11
Антимонопольний комітет перевіряє ціни на гречку, а міністерство економіки змінює правила повідомлення про збільшення цін виробниками харчів.

Антимонопольний комітет зацікавився зростанням цін на гречку.

Керівник комітету Олександр Мельниченко сказав сьогодні у Києві, що АМКУ перевірить обґрунтованість зростання цін на цю крупу.

Пан Мельниченко повідомив, що протягом останнього часу ціна гречки збільшилася майже вдвічі. "Я дав доручення провести перевірки обґрунтованості підвищення цін на гречку", - сказав він.

Тим часом міністерство економіки пропонує змінити правила декларування виробниками ціни на харчі. Чиновники хочуть, щоб виробники повідомляли місцеву владу про зростання цін на свою продукцію.

Зараз це необхідно робити, коли ціна зростає більше ніж на 1% протягом місяця. Міністерство економіки пропонує внести зміни до відповідного рішення уряду, яке діє з 2007-го року.

На офіційному сайті міністерства наведені приклади, коли деякі виробники виробники цукру перереєстровувалися як нові підприємства, піднімали ціну своєї продукції, але не декларували її. Тож чиновники вважають, що їхні пропозиції дозволять запобігти цьому.

Асоціація цукровиробників "Укрцукор" прогнозує, що до травня ціни на цукор не зростатимуть. Надалі, на думку представників галузевого об’єднання, ситуація на цьому ринку залежатиме від імпорту.
У січні, порівняно з груднем минулого року, споживчі ціни на товари та послуги в Україні зросли на 1,8%. Найбільше подорожчали продукти харчування та безалкогольні напої – 3,2%.

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі