друкувати


Польська преса: Куди спочатку поїде В.Янукович?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 05:49:02
Газета "Polska. The Times" пише, що новообраний президент України вже починає домовлятися з Кремлем. Віктор Янукович планує затіснити зв’язки своєї країни з Росією. У суботу у телефонній розмові з президентом Дмітрієм Мєдвєдєвом заявив, що у першу офіційну подорож він подасться до Москви. Як повідомляють агентства, цей візит має відбутися у першій декаді березня. Своєю чергою, російський державний керівник уже найближчого четверга планує прибути до Києва на врочисте заприсяження президента України.

Цей жест означає, пише "Polska. The Times", що Янукович надає перевагу радше співробітництву з Росією, ніж із Заходом. Адже після своєї перемоги у президентських виборах він дав зрозуміти, що в першу закордонну подорож може податися до однієї із західних столиць, наприклад, до Брюсселя.

Тепер, однак, він хоче перейняти ініціативу і побороти свою грізну суперницю Юлію Тимошенко. В українській політиці буде гостра війна – передбачає щоденник.

Віктор Янукович приходить до влади у несприятливий час – відзначає "Polska. The Times". Він мусить просити в Москви угоди відносно постачання газу, за це Україна може заплатити допущенням російської компанії до контролю українських трубопроводів. Під час візиту у Москві президент України виступатиме у ролі прохача. Подібно, зрештою, як у розмовах з Міжнародним Валютним Фондом.

"Dziennik Gazeta Prawna" повідомляє, що Юлія Тимошенко у суботу відмовилася від скарг перед Вищим Адміністративним Судом на результат президентських виборів.

Газета звертає також увагу на спроби Партії Регіонів від часу виборів змінити розміщення коаліційних сил у парламенті. Проте, досі ці намагання не принесли результату.

Щоденник "Rzeczpospolita" пропонує статтю "Юлія у гострій опозиції". Як читаємо, на думку експертів факт, що прем’єрка вже не скаржиться на результат виборів, ще не означає кінця конфлікту з Віктором Януковичем. Газета ставить запитання, чи незабаром Юлія Тимошенко стане на чолі опозиції.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі