друкувати


Потік туристів в Україну зменшується. Винна не лише криза?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 05:35:52
У 2009 році Україну відвідали 20,7 млн. туристів – на 4,6 млн. менше, ніж у 2008-му. Іноземці неохоче їхали в Україну за власним бажанням – поменшало приватних візитів та організованих турів. Країна вибула і зі сфери бізнес-інтересів. Хоча баланс зберігся: 89% іноземців планує оглядовий маршрут самостійно, 7% їде за путівками і лише 4% – з метою налагодження ділових контактів.

Найбільше гостей – з країн СНД (14,6 млн. – 71% потоку). На другому місці – країни Євросоюзу (5,7 млн. – 27%). Поляки масово зігнорували сусіда – туристів поменшало на 51% (2,7 млн. осіб). Не догодили словакам – потік змілів на 17% (107,4 тис.). Угорці скоротили "міграцію" на 21% (219,4 тис. осіб), а німці – на 8% (18,1 тис.). "Відсіялась" і чверть румунів (торік приїхало на 13 тисяч менше).

З країн СНД найбільше знизилась кількість подорожуючих з Азербайджану (на 17% – 13,4 тис. осіб). З Білорусії – на 12% (422,7 тис.). Грузини взяли приклад з румун. Інвентаризація, проведена Держслужбою туризму і курортів, виявила нестачу чверті туристів.

Через брак коштів українці теж не вирізнялися особливим ентузіазмом – сиділи вдома. Загальний потік туристів – 15,3 млн. Що цікаво: лише на 1,1% менше, ніж у 2008-му. Відмовлялися головним чином від організованих турів і службових поїздок. З приватною метою їздили частіше – на 2% більше, ніж у попередньому році. Країни СНД торік відвідали 6,3 млн. наших співвітчизників (53%). Країни Євросоюзу – 8,1 млн. (41%). Топ-десятка країн, які вподобали українці: Росія, Польща, Молдова, Угорщина, Румунія, Туреччина, Словаччина, Єгипет, Німеччина та Чехія.

Суттєве скорочення іноземних туристів експерти пояснюють відсутністю рекламної кампанії України за кордоном. "Не було жодних рекламних акцій, прес-турів закордонних журналістів чи туроператорів, – говорить Володимир Царук, керівник Центру туристичної інформації у коментарі Gazeta.ua. – Виняток – маленький ролик, який час від часу "крутили" на СNN. Росіяни не їхали влітку в Крим, бо рекламний бюджет республіки був найнижчим за усі роки незалежності…

А тим часом… Німецька журналістка Бріггіте Шульце презентувала книгу "Україна: як я її люблю. Подорожуйте зі мною". Читацька аудиторія – туристи з Єврозони, які планують відвідати Україну в рамках чемпіонату Євро-2012. У путівнику Шульце радить, які міста варто відвідати, в яких готелях зупинятись, де і що їсти. Подає рецепти української кухні. Найбільше авторці сподобалось у Львові, Одесі та на гірськолижному курорті Буковеля. Україну назвала… раєм для свиней – країна ж бо аграрна. Мінуси – мало туалетів, брудні дороги, злісні даішники і корупція.

У найближчих планах німкені – написати путівник по Києву, Львову та Донецьку. Пакувати валізи журналістці не доведеться – вона вже 20 років живе в Україні. Працює позаштатно на "Франкфуртер альгемайне".

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі