друкувати


Творча молодь Коломиї об’єдналася

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 04:27:21
Оноре де Бальзак був переконаний, що мистецтво – це одяг суспільства. Класика, звісно, завжди в пошані, але весь час існують тенденції для створення нового одягу, який яскраво відображає обличчя громади на певному етапі розвитку. Так, Коломия, яка споконвіку мала статус культурного центру Прикарпаття, останніми роками мала досить скромний "гардероб". Невже в нашому місті перевелися талановиті особистості? Це питання відразу відпало при зустрічі з творчою молоддю в прес-центрі "Коломийської правди". Активних митців в місті не бракує, та голосно заявити про себе досить проблематично.



Поодинці важко чогось досягти та подолати всі економічні, бюрократичні, організаційні труднощі, тому коломияни вирішили об’єднатися в асоціацію молодих митців Коломиї. Організація покликана захистити молодих талановитих людей та допомогти самореалізуватися, а також значно збагатити культурно-мистецьке життя міста.

На зустріч завітали актор драматичного театру художники, фотохудожник, музиканти. В обличчі цих молодих людей можна віднайти ще багатьох талантів Коломийщини в різних жанрах мистецтва, подекуди незрозумілого та незрілого, але все ж такого, яке має право на життя.

Які причини того, що не народжуються нові яскраві імена в мистецьких колах Коломиї? Відповідали на це питання всі по черзі і дійшли до спільної найгострішої проблеми – відсутності приміщення. Місто маленьких розмірів, в якому все компактно розташовано, в якому мало великих приміщень. Хоча, якщо згадати втрачений манеж чи занедбаний кінотеатр, то уява розіграється. Все ж головними винуватцями такого стану речей є влада міста та самі мешканці, в яких збилися пріоритети розвитку. Найкраща молодь міста і надалі буде тікати з Коломиї в мегаполіси, щоб мати бодай найменший шанс проявити себе, між тим коли вечорами в нашому писанковому місті будуть звуки пляшок, що б’ються, лайка та нарікання дядечок та тітоньок на жахливу поведінку підростаючого покоління.

Новостворена спілка прагне голосно заявити, що в Коломиї є майбутнє. Молоді таланти люблють своє місто і прагнуть прославляти його. Вони планують влаштовувати творчі зібрання, проводити різнопланові мистецькі акції, залучати до них якомога більше коломиян, видавати альманах творчих напрацювань членів асоціації. Головне підтримати їх в починаннях та дати просто творити.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі