друкувати


Країни ЄС не прийшли до єдиної думки щодо санкцій проти Ірану

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 02:41:17
Виступаючи після прибуття на планову зустріч голів МЗС 27 країн ЄС в Брюсселі, міністри закордонних справ Євросоюзу дали зрозуміти, що спільнота розділилася на два табори - прихильників негайного прийняття рішень про нові жорсткі санкції на рівні Ради Безпеки ООН і адептів використання дипломатичних заходів і продовження діалогу з Тегераном.

Зокрема, одним з активних прихильників санкцій є постійний член Ради Безпеки ООН і одна з європейських ядерних держав - Франція.

"На жаль, ми всі повинні рухатися в цьому напрямку (нових санкцій), оскільки всі дії іранської сторони за останні тижні підтверджують необхідність введення санкцій", - підкреслив держсекретар з європейських справ МЗС Франції П'єр Леллуш.

Париж впевнений, що Тегеран намагається створити власну ядерну зброю для шантажу Заходу під прикриттям ідеї про розвиток цивільної атомної енергетики.

Більш помірковану позицію займає Швеція. На думку голови шведського МЗС Карла Більдта, країни ЄС "не повинні поспішати з власними рішеннями, а поспостерігати, як буде розвиватися дискусія в Раді Безпеки ООН".

"Результат буде лише тоді, коли вся світова спільнота об'єднається", - підкреслив він.

У свою чергу, Люксембург вважає ідею введення нових санкцій проти Ірану нерезультативною.

"Важливо розуміти, що шляхом санкції ми не доб'ємося рішення. Немає іншого шляху, крім дипломатичного, необхідно постаратися вичерпати всі його можливості", - підкреслив глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн.

У понеділок на зустрічі в Брюсселі глави МЗС ЄС повинні виробити загальні підходи спільноти до обговорення проблеми нових санкцій проти Ірану в Раді Безпеки ООН.

На початку лютого Тегеран оголосив про початок робіт з виробництва високозбагаченого урану на своїй території. На думку експертів, це важливий крок по створенню сировини для виробництва атомної зброї.

Джерело: Взгляд
Обговорити на форумі