друкувати


Де відпочивати: У респектабильній Німеччині чи на колоритній Косівщині?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 02:23:02
Косівщина схожа на гарну, веселу і вправну господиню, яка вміє так прийняти гостей, що вони з радістю повертаються до її привітного дому знову і знову. От і відпочивальників з Мазовецького воєводства (Польща) вона теж причарувала народними ремесласми, унікальними традиціями, щирістю і гостинністю. Причарувала серйозно і, здається, надовго.

Наші західні сусіди навідалися на Гуцульщину торік – шукали готелі для літнього відпочинку своїх дітей. Тут їм сподобалося настільки, що цього року Україна вже гідно "конкурує" з деякими заможними європейськими країнами. Польські школярі, наприклад, вагаються з приводу того, куди їхати відпочивати влятку: у респектабильну Німеччину чи на колоритну Косівщину?

У який бік спрямувати вектори співпраці міркують і представники влади Вегровського повіту. За минулий рік вони налагодили дружні стосунки з косівськими урядовцями та громадськими організаціями, запрошували косівчан до себе у Польщу, самі приїжджали в гості до нас.

В ці дні територіальна громада Вегровського повіту виборює право реалізувати масштабний і перспективний проект Євросоюзу. У ньому передбачається участь закордонних партнерів – на вигідних для них умовах. Приємно, що поляки запросили "до спілки" саме Косівщину.

Підписувати угоду до нас приїхали староста Вегровського повіту Кшиштоф Федорчук та бургомістр гміни Лохув цього повіту Мар’ян Дзіньціол.

Гостей приймали солідно. На зустріч з ними прийшли голова райдержадміністрації Ярослав Шинкарук та усі його заступники, а також в.о. голови районної ради Петро Дійчук, директор Косівського інституту ПДМ ЛНАМ Святослав Мартинюк, депутат міської ради та голова громадської організації "Центр громадських ініціатив" Микола Близнюк, заступник начальника ДПІ в Косівькому районі Василь Ткачук.

В угоді про співпрацю, яку запропонували підписати поляки, передбачено культурні та інші зв’язки з Косівщиною. У рамках цього проекту передбачається відпочинок польських дітей на Гуцульщині. Польська сторона виявила бажання навчати свою молодь гуцульським народним ремеслам. Важлива деталь: сусіди не чекають від нас благодійності. Вони готові платити гроші місцевим координаторам (польська сторона називає їх опікунами) різних напрямків реалізації цього проекту: викладачам і майстрам – за проведення майстер-класів, готелям і базам відпочинку – за прийом польських дітей, проведення екскурсій тощо.

Гості з Вегровського повіту робили наголос на культурному обміні делегаціями юнаків і дівчат віком 15-19 років. На думку польської сторони, це дуже перспективний шлях. Молодь відкрита для світу і дружніх контактів, не переобтяжена багажем негативного життєвого та історичного досвіду. За молодими – майбутнє, зрештою. Якщо наші діти зуміють порозумітися між собою, то і на міждержавному рівні це буде набагато легше зробити.

За матеріалами газети "Гуцульський край" (Косів)
Джерело: ДПА в Івано-Франківській області
Обговорити на форумі