друкувати


Всеукраїнська олімпіада школярів: Олімпійські Пороги

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-22 02:11:40
На зимовому етапі першої всеукраїнської олімпіади школярів перемогу на естафетних лижних перегонах здобула команда лижників із села Пороги.

Свято зимового спорту відбувалося у містечку Косові, серед чудової природи та Карпатських гір. На змагання прибули представники дев’яти областей України. Конкуренція була великою, але юні порогівці з усім впоралися із честю вийшли переможцями.

Майстерність маленьких лижників, які часто не мають належного спортивного спорядження, костюмів, катаються на стареньких лижах, вже давно дивує навіть бувалих у бувальцях спортсменів. У селі відкрито відділення районної дитячо-юнацької спортивної школи. "Діти стають у нас на лижі рано, — розповідає, не приховуючи задоволення від виступу своїх вихованців, тренер-викладач команди чемпіонів Ніна Квич. — Простору та місця усім вистачає. За селом гори та ліс — катайся досхочу".

Вдома тренування відбуваються на шкільному стадіоні та на трасах за селом. Там сама природа створила умови для лижних перегонів. Чотири рази в тиждень по три години діти, які мають спортивні задатки, бувають на лижні. Згодом їздять на навчально-тренувальні збори. Там вже навантаження значно більші, проте олімпійським надіям України не звикати. Перед відповідальними змаганнями — молитва та психологічне налаштування на перемогу. "Ви у мене найкращі! Все зможете і всіх переможете, — каже діткам Ніна Миронівна. — Усі чекають від вас медалей".

Щоправда не всі батьки юних лижників розуміють своїх діток. Переживають за їхню безпеку та здоров’я. "Це цілком нормально, — продовжує пані Квич. — Але матусями й батьками обдарованих спортсменів ми також працюємо, розповідаючи, що їхні сини та доньки мають велике майбутнє. Вони добре загартовані і не підхоплять хворобу. Це, до речі, ще одна перевага наших лижників". Коли немає снігу, чемпіони першої всеукраїнської олімпіади катаються на лижних ролерах. Прикріпляють колеса до лиж – і гайда до перемоги!

Виростаючи, порогівські лижники не забувають про спорт. Чимало хлопців і дівчат з підгірського села вступають до спортивних вузів, їздять на різного рівня змагання, згодом стають тренерами. Добрі спортивні результати показують юнаки і під час служби в армії. Постійні заняття спортом стають в пригоді і при виборі професії. Уже традицією стало те, що порогівські юнаки йдуть служити в міліцію. Зараз спокій і порядок у різних містах України охоронять колишні маленькі прикарпатські лижники. Наразі мешканці села сподіваються, що через кілька років вони зможуть похвалитися тим, що саме у них розпочинав спортивну кар’єру не один олімпійський чемпіон з лижних перегонів.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Пороги
Обговорити на форумі