друкувати


В.Януковичу радять знайти баланс між Сходом і Заходом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-20 11:24:05
У Міжнародному прес-клубі за участю журналістів і політологів з України, Росії та США обговорювались перспективи президентства Януковича.

На думку експертів, економіка України опинилась в підваженому стані через те, що лідери Помаранчевої революції – Віктор Ющенко і Юлія Тимошенко – були зайняті політичними інтригами. Саме ця ситуація проклала шлях до політичного повернення Януковича на виборах, в яких домінували внутрішні питання. Зовнішні справи і відносини з Росією та Заходом відійшли на задній план, – відзначив політлог Пол Ґобл: "Думаю, насамперед, слід усвідомити, що Янукович нічого не досягне, якщо не об’єднає Україну. А це означає задовольняти не тільки потреби тих, хто дивиться на схід, на Росію, але й тих, хто прагне до Заходу. Для розв’язання економічних проблем йому зокрема доведеться звертатись до Росії. І одним з великих питань є те, чи Москва запропонує пільгові ціни і програми виплат на нафту і газ, щоби витягнути українську економіку з кризи. Це знайшло би позитивний відгук в Україні і підтвердило б позицію Януковича, який виступає за покращання відносин з Росією".

Багато аналітиків відзначають, що вибори в Україні продемонстрували, що вона лишається реально демократичною країною, хоча Помаранчева революція та її лідери сильно дискредитували себе.

Пол Ґобл зазначає: "Україна, без сумніву, лишається демократичною порівняно з іншими державами реґіону. У виборах так до кінця і лишалось невідомим, хто саме виграє, – на відміну від таких країн, як Білорусь, чи Росія. Тож українці можуть пишатись, що їх держава – демократична, хоч, зрозуміло, ще і недосконала в теперішній економічній і геополітичній нелегкій ситуації – з тиском як зі Сходу, так і з Заходу".

Прем’єр-міністр Тимошенко оскаржує результати виборів в суді (попри факт, що європейські спостерігачі на виборах назвали процес справедливим і чесним). Незалежний український журналіст Євген Хлібовицький висловлює думку, що Тимошенко навряд чи вдасться домогтись перегляду результатів виборів, і рано чи пізно їй доведеться залишити прем’єрське крісло: "За наявних обставин вона намагається використати будь-яку можливість, щоби утримати владу. Багато про її особистість говорять її найостанніші дії, які показують, що демократичні цінності, які були ядром Помаранчевої революції, для неї не такі й важливі. Питанням є, чи вона вірить у вибір народу, коли сама вона програє́. Тому вважаю, що перемога Януковича є насправді перемогою Помаранчевої революції, тому що опозиція змогла мирно перемогти у виборах – незалежно від нашого особистого ставлення до цієї опозиції".

З цією оцінкою погоджується російська журналістка Маша Ліпман з московського центру Карнеґі: "Хоча Юлія Тимошенко і намагається оскаржити результати, вона робить це в суді, а не на вулицях. У приватних колах наводять її слова про те, що вона була зовсім непевна, що багато людей вийдуть на вулиці, щоби підтримати оскарження нею результатів виборів".

Негайно після перемоги Віктор Янукович пообіцяв, що його уряд доведе, що він спроможний поліпшити життя українського народу. Ліпман каже, що покращення економіки буде одним із найбільших викликів для Януковича: "Економіка України лишає бажати кращого. Вона в жахливому стані. Погане виконання обов’язків урядом, розтерзаним різними суперечками, призвів до жахливої кризи. Україна уражена світовою кризою більше, ніж будь-яка інша країна. Янукович виграв вибори з мінімальним розривом. Він вже сказав, що не хоче мати Тимошенко своїм прем’єр-міністром, але неясно, що гірше – мати її як сильного політичного опонента – чи як номінального союзника, якщо вона залишиться прем’єр-міністром, але союзника, що прагне забрати твоє місце".

Можна припустити, що перемога Януковича буде підтверджена у суді. А відтак він буде змушений балансувати між Росією і Європою – вважає Хлібовицький: "Якщо йдеться про вибори, то явного програшу зазнали Сполучені Штати. Впливи США в регіоні зменшуватимуться, і американський уряд не матиме дотеперішніх каналів зв’язку з найвищими урядовцями. Переможцем вийшла Україна. За винятком Прибалтики, вона має найсильнішу демократію серед пострадянських республік, і Україна вперше довела, що розвиток подій важко передбачити. Україна може служити прикладом для інших колишніх радянських республік".

На думку багатьох аналітиків, перемога Януковича знаменує віддалення України від Заходу і наближення до Росії. Журналістка Маша Ліпман вважає таку оцінку надто прямолінійною: "Якщо відштовхуватись від Ющенка, то будь-хто інший виглядатиме промосковським. Ющенко жахливо дратував Москву. Його перемога в Помаранчевій революції стала ляпасом для Росії і, насамперед, для Путіна. І його політика – зокрема в останній період президентства – була абсолютно неприйнятною для Росії, передусім його прагнення домогтись членства України в НАТО. Найнижчою точкою у відносинах стала відмова президента Медведєва вислати в Україну нового посла. Так що порівняно з цим будь-хто виглядатиме проросійським. Але при цьому я сумніваюсь, щоби Москва мала серед верхівки українського уряду когось, хто був би повністю промосковським і не проєвропейським. Саме положення України – географічне, політичне, економічне, культурне, історичне – ставить її між цими двома полюсами: Росія з одного боку і Європа з другого. Для будь-якого президента України неможливо обирати щось одне".

Маша Ліпман переконана, що завданням будь-якого президента України є маневрувати між Росією та Європою. Як це вдасться новообраному лідеру – лишається побачити.

Джерело: VOA News
Обговорити на форумі