друкувати


В.Литвин про варіанти коаліції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-02-20 11:19:45
Рада нинішньої коаліції, після кількох днів засідань, доручила представнику НУНС Роману Зваричу провести переговори зі спікером Верховної ради Володимиром Литвином для унормування коаліційних документів.

"Ми зараз проведемо консультації з головою ВР для того, щоб ще раз зрозуміти, що означає його оголошення 10-денного терміну, який не передбачений ні регламентом, ні законом, ні Конституцією", – сказав лідер фракції БЮТ Іван Кириленко, додавши, що закон зворотної сили не має. І нововизначені правила не є обов’язковими до виконання.

Як відомо, спікер Литвин дав коаліції 10 днів для підтвердження наявності у ній більшості. "Але це формальні підписи. Потрібно бути свідомим і розуміти, що потім коаліції необхідно буде приймати рішення", – підкреслив він.

На думку спікера, у разі легітимізації чинної коаліції, між Віктором Януковичем і Юлією Тимошенко не буде нормальних відносин. "Це війна, давайте скажемо відкрито. Саме про це я й кажу народним депутатам. Україна витримає війну? Політики, очевидно, витримають, а люди?", – заявив він.

На думку Литвина, можлива й інша платформа для об’єднання: "Це можливо на базі об’єднання зусиль Партії регіонів і Блоку Юлії Тимошенко. Влітку вони домовлялися про таку співпрацю".

Литвин також вважає можливим і союз Партії регіонів з НУНС. "У цілому, в них є необхідна кількість із запасом", – каже спікер, хоча в такому разі він сам може позбутися спікерської посади.

У свою чергу, лідер фракції БЮТ Іван Кириленко "станом на сьогодні" категорично виключив об’єднання БЮТ у коаліцію з ПР: "Скажімо так, сьогодні все йде до дострокових парламентських виборів. Тому яка може бути коаліція, якщо через два місяці можуть бути дострокові вибори?"

Натомість регіонали демонструють упевненість. Член фракції Партії регіонів Ганна Герман, на прохання прокоментувати ситуацію зі створенням коаліції, сказала: "Я ніколи не перестану вірити, що в українському парламенті є прагматична більшість, яка хоче стабільності і реформ".

Щоправда, хто має бути частиною тої прагматичної більшості, пані Герман не каже. Тим паче, що НУНСівці заявляють – вони за збереження діючої коаліції, зважаючи на різницю поглядів з регіоналами.

На думку члена НУНС В’ячеслава Кириленка, діюча коаліція існує, і для продовження її існування прем'єру і лідерам цієї коаліції просто необхідно працювати. "Ми пропонуємо правлячій коаліції, прем’єру і уряду продовжити роботу, бажано, щоб ця робота була пов’язана із внесенням бюджету і реформаторських законопроектів", – зазначив він.

Автор: Вiкторiя Сюмар, VOA News
Обговорити на форумі